Blog

Zašto deca lažu i koliko je to “normalno”?

  |   Dom i porodica

Deca počinju da ekperimentišu sa svim i svačim od prvih dana na ovoj planeti. Kada savladaju sve motoričke i verbalne tehnike, počine interesovanje za malo komplikovanije stvari.

Faza “laži” počinje između treće i četvrte godine života. Ona je znak da je otpočeo pravi kognitivni razvoj. Laž se sastoji iz tri vrlo kompleksne operacije. Prvo, dete treba da ima neku realnu sliku, osećaj za “pravu” realnost. Druga operacija odnosi se na kreiranje alternativne stvarnosti-laži. Treća faza je pokušaj ubeđivanja nekoga u tu alternativnu realnost.

“Kada dete u ovom uzrastu počne da laže, ono ustvari testira svoju novu sposobnost” – tvrdi Victoria Talwar, profesor razvojne psihologije na Mcgill Univerzitetu u Montrealu. “Deca tada postaju svesna da poseduju sopstvene misli, znanje i verovanje.”

Studija rađena u Waterloo – Ontario, dokazala je da svako dete ima svoju potrebu učestalosti laganja. Snimana deca su tačno u određenim vremenskim razmacima iznosila laži, i to se jasno vidi na video klipu. Četvorogodišnja deca lažu u proseku svaka dva sata, a šestogodišnja svakih devedeset minuta.

Laganje je najizraženije u uzrastu između šeste i desete godine. Nakon toga počinje da ima strmo-silaznu putanju. Razlog za redukovanje laganja je razumevanje posledica laži, kao i shvatanje mogućnosti da će biti uhvaćeni u istoj.

Koji je ispravan potez roditelja?

Ustaljeni odgovor na ovo pitanje bio bi da bi roditelj trebalo svojim primerom da pokaže da laganje nije neophodno u životu. Ali tu postoji velika začkoljica. Nezavisno istraživanje studenata sa Univerziteta Masačusets dokazalo je da 60% ispitanika odrasle populacije, u proseku iznesu dve do tri laži u toku desetominutne konverzacije.

Deca sve upijaju, potvrđuju psiholozi. Kako objasniti detetu zašto ste komšiju slagali da niste oduvali lišće ispred njegove kapije? Deca će vrlo brzo da savladaju bele laži. Na primer kada odete kod svekrve i pohvalite joj ručak, a svima se prevrće želudac od količine masti u supi. Morate da budete obazrivi koliko to često radite. Bele laži imaju svoju svrhu samo kada su dozirane na pravi način. Najhitnija nužda i civilizovanost.

Kada su deca dovoljno velika, sa navršenih šest godina, možete da im postavljate trik pitanja i situacije koje bi im pomogle da shvate posledice laži. Pitanje koje bi trebalo da ih navede na razmišljanje je “kako bi tebi sada bilo, kada bih ti ja rekla da idemo da kupimo sladoled, a umesto toga odvedem te na časove kineskog?”

Ove metode se koriste samo ukoliko dete baš preteruje sa laganjem, svakih pola sata ili češće.

Iznad svega važno je nagrađivati i pohvaliti iskrenost. Uvek preferirati takav odnos. Biti iskren i otvoren prema deci. Zaštiti ih samo od onoga što ih se ne tiče u datom uzrastu.
Izvor:pasarella