Blog

VIŠE NIJE TAJNA: 10 stvari koje rade svi roditelji USPEŠNE DECE

  |   Dom i porodica

Uspešna deca često postaju uspešni ljudi, ali to se ne dešava slučajno

Svaki roditelj želi da njegovo dete postane zdravo i uspešno. To je najčistija želja koju otac i majka mogu da imaju. Međutim, njeno ostvarivanje je potpuno drugačija stvar.

Ako se budete pridržavali ovih 10 stvari kojih se pridržavaju roditelji uspešne dece, i vaše dete će odrasti u čoveka kakav želite da bude.

Foto: Profimedia, Onoky

Foto: Profimedia, Onoky

1. Deca imaju redovne obaveze

Istraživanja su pokazala da deca koja dobijau obaveze u ranim godinama stiču osećaj odgovornosti, samopouzdanja i nove veštine.

Zbog ovoga će kao odrasli moći da obavljaju različite poslovne zadatke bez potrebe da ih neko drži za ruku i proverava.

Važno je samo da razdvojite obavljanje određenih poslova i džeparac, jer povezivanje nagrada sa obavezama može da smanji njihovu motivaciju.

2. Postavljaju visoka očekivanja

Postojanje realističnih visokih očekivanja je ključno za uspeh deteta. Deca vrlo često uspevaju da ispune ta očekivanja, a trik je da ona ne budu previsoka – već u skladu sa njihovim mogućnostima.

Primera radi, deca koja imaju roditelje koji očekuju da idu na fakultet, uglavnom i odu na fakultet.

3. Razvijaju kontrolu

Deca moraju da budu naučena da kontrolišu svoj bes, ne traže odmah nagradu za učinjeno i izlaze na kraj sa sukobom kako bi uspela u životu.

4. Daju im prostora za neuspeh

Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo

Foto-ilustracija: Profimedia/Altrendo

Posao roditelja jeste da smanji rizik – ne da ga eliminiše. Uspešni roditelji razumeju da je neuspeh veliki deo uspeha. Iako se ovo čini čudnim, istraživanja su pokazala da deca više nauče iz neuspeha nego uspeha.

Ma koliko obo roditelju bilo teško da gleda, neuspeh je veoma važna komponenta budućeg uspeha deteta.

5. Razvijaju društvene veštine

Društvena inteligencija je danas važna poput svake druge. sitraživanje koje je trajalo 20 godina i pratilo 700 dece otkrilo je da su ona sa razvijenim društvenim sposobnostima završavala fakultet i pronalazila posao do 25. godine.

6. provode kvalitetno vreme sa njima u ranoj mladosti

Vreme koje provodimo sa decom nije toliko bitno koliko i kvalitet. Provodite kvalitetno vreme sa decom, a ne samo vreme.

7. Razvijaju upornost

Ohrabrivanje dece da se drže stvari koje su teške ili neprijatne spremiće ih za uspeh kasnije u životu.

Mentalna snaga i “mogu ja to stav” su kritični za dalji razvoj deteta.

8. Pomažu deci da otkriju ko su tačno

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Za ovo je ključan balans. Preterana briga može da poremeti razvoj deteta i njegovu nezavisnost, dok premalo brige može negativno da utiče na integritet i mogućnost da se fokusira na stvari.

Deci je potrebno da sama identifikuju svoje snage, slabosti, šta vole, a šta ne.

9. Razmišljaju o budućnosti

Većina roditelja gleda da određeni problem odmah reši uz pomoć najbržeg rešenja. Uspešni roditelji uvek razmišljaju o tome šta žele da njihovo dete bude kao odrasla osoba i zbog toga često koriste svaku priliku da dete nauče nešto novom i pomognu mu da izvuče pouku umesto da samo reše stvari umesto njega.

10. Razvijaju 3 stvari uspešnog roditeljstva – Čvrsto, pošteno i prijateljski

Posledice negativnog ponašanja detetu je potrebno odmah staviti do znanja. Ipak, oštre kazne su nepotrebne. Iako je dete bilo nevaljalo, neka ton koumunikacije bude čvrst ali prijateljski i otvoren.

 

izvor:Telegraf.rs