Blog

NE USKRAĆUJTE IM ČAROLIJU Do kog uzrasta deci treba dozvoliti deci da veruju u Deda Mraza?

  |   Dom i porodica

Sve dok mališani veruju u Deda Mraza, pustite ih da žive sa tom čarolijom, savetuje psiholog Vesna Petrović

To objašnjava korisnim i prirodnim načinom na koji dete razmišlja, a pritom razvija kreativnost, maštu i trudi se da bude bolja osoba.

Pogrešno je kada stariji na silu razuveravaju decu u vezi Deda Mraza, jer im tako ruše svet u kojem se oni osećaju sigurno i srećno . Pustite ih da mu pišu pisma ako žele, raduju mu se i trude da zbog njega budu bolji i pravedniji. Klinci koji nikada nisu verovali u ovu čaroliju, kasnije uglavnom imaju averziju prema praznicima –  tvrdi Petrovićeva.

Petrovićeva savetuje roditeljima da mališanima kažu kako će ih Deda Mraz nagraditi ako budu dobri prema drugarima, slušaju mame i tate, poštuju vaspitače. To mogu da “iskoriste” kao priliku da deci usade pozitivne vrednosti.

Dokle će verovati u Deda Mraza zavisi od deteta, ali najčešće u prvom, drugom razredu osnovne škole shvate da ovaj čikica zapravo nije stvaran. Najbolje je da to zaključe sami, a ne da im na grub način to saopšte drugovi ili stariji brat i sestra.

Za predškolce je bolje da što duže provedu u svetu čarolije i mašte, a sa Deda Mrazom im je to zagarantovano – kaže Vesna.

Izvor: novosti/informer.rs