Blog

Napravite spa kupatilo u svom domu

  |   Architecture & Design

Željeli biste svoje bučno kupatilo pretvoriti u prekrasnu, opuštajuću oazu? Evo kako to možete učiniti.
Prije kupovine

Bez obzira kakvi su vaši planovi za mjesto gdje se tuširate, opuštate i sanjate, postoji nekoliko osnovnih principa koje biste trebali imati na umu prije nego krenete u avanturu pravljenja spa kupatila.

Spa kupatila će vam pružiti najviše jedino ako ne budete morali gledati u proizvode za čišćenje i dječije igračke za kupanje. Zato je pravi bonus dobro mjesto za odlaganje stvari. Razmislite o uskoj polici iznad kade za lijepe bočice, ugaonom ormariću od poda do stropa koji će sakriti sva sredstva za čišćenje i o zasebnom ormariću koji će sakriti vaše brijače.

Pokušajte ne pretjerivati sa stvarima, jer ćete stvoriti pretrpanu prostoriju. Zato se pripremite za smanjenje broja elemenata u kupatilu. Naprimjer, bide zamijenite dobrim prostorom za smještaj stvari.

Potražite vodoinstalatera, električara i keramičara. Ipak, ne angažujte nikoga bez prethodne preporuke prijatelja ili porodice.

Koji to elementi čine savršeno spa kupatilo?

Ono ne mora koštati malo bogatstvo. Tajna je u izgledu, dizajnu i pratećim elementima. Evo savjeta.

Šta spa kupatilo treba imati?

Velika, samostojeća kada daje hotelski izgled. Umivaonici smješteni u mramoru ili drvetu kao što je tikovina, izgledaju odlično, te ostavljaju prostor ispod koji se može praktično iskoristiti. Elegantne slavine dat će kupatilu dizajnerski izgled. Razmislite o nerđajućem čeliku ili kromu.

Prigušena LED rasvjeta najbolje će naglasiti elemente u kupatilu. Ukoliko nemate puno prostora, ugradbena kada umjesto samostojeće ili prostrana tuš kabina četvrtastog oblika koju ćete staviti u ćošak dat će vam osjećaj spa kupatila. Jednostavan dekor – „prljavo” bijeli ili bež zidovi, ornamet staklo, jednostavne, ali atraktivne pločice – naglasit će prostor mnogo više nego jarke boje. Manje je više, ali ako imate mjesta, dvostrani tuš (po jedan sa svake strane kabine), je odlična stvar.

izvor:enterijer.ba