Kako da u domu uvek imate balans

Kako da u domu uvek imate balans

0 43

Za dobro raspoloženje ponekad nam je potrebna promena, odmor, putovanje. Međutim, zašto se ne bismo osećali prijatno i opušteno i na mestu gde provodimo najviše vremena – kod kuće?

Pored toga što izgled naših domova najviše govori o nama samima, on utiče i na to ko smo i kako se osećamo. Feng šui je disciplina posvećena razumevanju tog odnosa i uticaja prirodne energije na ljude. Iz posmatranja je nastala podela na pet elemenata – drvovatravodazemlja i metal, koji su u nekom odnosu prisutni svuda oko nas. Za balans u domu potrebno je da svih pet elemenata uvek budu u dobrom odnosu.

Drvo

Drvo i biljke uvek ulepšavaju prostor

Drvo i biljke uvek ulepšavaju prostor

Postoji nekoliko načina da imate dovoljno drveta u svom domu, počevši od raznih oblika prirodnog drvenog nameštaja. Pored toga, ukrasne biljke i cveće donose potrebno osveženje. Ako nema toga, bitno je da makar imate pogled na prirodu kroz prozor ili da su neke dekoracije u stanu sa šarama poput biljaka.

Vatra

Kamin će doneti pravu vatru u vaš dom

Kamin će doneti pravu vatru u vaš dom

Kamin i sveće su direktni simboli vatre, ali nju možete uneti u dom i kroz slike izlaska sunca ili crvenu boju nameštaja. Zanimljivo je da se smatra da ljubimci u kući doprinose ovom elementu.

Zemlja

Cigle se ne moraju uvek skrivati

Cigle se ne moraju uvek skrivati

Zemlja kao simbol stabilnosti može biti predstavljena kroz zid od cigala, ali i kamenu stazuu dvorištu. Keramički proizvodi i fotografije planina takođe su dobar način za ovakav efekat.

Metal

Trofeji su ne samo zanimljivi, već i korisni

Trofeji su ne samo zanimljivi, već i korisni

Metal je bitan zbog discipline i strukture, a može biti prisutan u vidu raznih trofeja ili na primer bakrenog stola koji je tokom vremena dobio finu patinu.

Voda

Bez vode ne možemo

Bez vode ne možemo

Baš kao što nam je fizički neophodna za život, voda nam je potrebna i za energiju i živahnost u našim domovima. Fontana u dvorištu je lepa i korisna u tom smislu, ali ukoliko je to neizvodljivo, ogledala i drugi stakleni objekti predstavljaju vodu u samom domu.

Izvor:citymagazine.rs