Napravite magičnu baštu: Ove vrste uspevaju u svakom domu! (FOTO)

Napravite magičnu baštu: Ove vrste uspevaju u svakom domu! (FOTO)

0 94

Oživite prostorije i unesite cveće u svoj dom. Osim što obogaćuju i oplemenjuju prostor, sobne biljke prečišćavaju vazduh i eliminišu duvanski dim

Gotovo svakom mestu u kući odgovara neka vrsta biljka, ali ne i svaki položaj. Stoga je pre nabavke važno odrediti mesto na kojem će se željena biljka najbolje prilagoditi datim prilikama.

 

Biljke ne smeju biti izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, jer cveće i lišće mogu “sagoreti“. Promaja može izazvati gubljenje boje i opadanje lišća, a u najgorem slučaju i potpuno odumiranje biljke. Saksije nemojte držati oko televizora, kao ni u blizini toplotnih tela. Pre paljenja radijatora, kamina i peći obavezno ih udaljite, jer biljke apsorbuju toplotu, koja izazva sušenje korena i listova.

 

 

Za kuhinju je najpogodnije malo sobno i začinsko biljekoje možete zasaditi u starim bakarnim loncima i porcelanskim činijama. Zbog promenljive temperature i isparavanja kuhinja nije baš najidealnije mesto za uzgoj, ali ukoliko u nju prodire dovoljno svetlostimožete gajiti sobnu puzavicu (Tradescantia), araliju (Fatsia japonica), fikus (Ficus benjamin)…

 

Spavaće sobe su obično hladnije mirnije prostorije, s manje štetnih isparavanja, pa su vrlo pogodne za biljke koje ne traže ekstremne temperature. Ako imaju dovoljno svetla, biće idealno mesto za kamelijuoleander, ciklamu, hortenzijukalanhoju, kao i Philodendron scandenssobnu lozu (Cissus rhombifolia)

 

 

kupatilu će najbolje uspeti otporne biljke, kojima odgovaraju senovita vlažna mesta s jakim isparavanjima. To su: kraljevska begonija (Begonia rex), Monstera deliciosaPhilodendron scandensfikusibršljani, obični i sobni puzavacapsidistra, otpornije paprati… Ma koliko se uklapale u celinu, u kupatilu nemojte držati biljke koje vole sunce poput kaktusa, ciklame i afričke ljubičice, kojima je potrebno mirno hladno mesto.

 

 

Ako nije mračan i izložen promaji, hodnik može biti pogodan za biljke kojima je potrebna hladna, prilično mirna sredina, sa mnogo prostora da se mogu širiti, poput monstere, dracene šeflere. U manjim predsobljima možete gajiti kraljevsku begonijugnjezdastu paprat (Asplenium nidus), a na stepenicama bršljan, ceropegijuklorofitum, i sobnu lozu.

izvor:stil.kurir.rs

SIMILAR ARTICLES

0 10

0 40