Domaći tretmani za suvu kožu lica

Domaći tretmani za suvu kožu lica

0 48

Za negu suve kože najbolje je potražiti rešenje iz prirode.

Suva i perutava koža može izazvati neugodan osećaj svraba, stezanje i hrapavost koju čak i najskuplje hidratantne kreme ne mogu lako smiriti. Prirodno suva koža ponekad može biti iritirana vetrom, suncem, hladnoćom ali i nedostatkom određenih vitamina. Redovni kozmetički proizvodi često nisu dovoljni za održavanje hidratacije kože, ali mnoge prirodne hranjive materije mogu biti od velike pomoći.

 

Banana ublažava upalu suve kože

Kora od banane sadrži velike količine elemenata koji su saveznici naše kože. Bogata je antioksidansima (lutein) i mineralima (kalij), kao i vitaminima B i C. Svi oni mogu pomoći da naša koža postane glatka i svilenkasta. Ove hranjive materije podstiču kožu da se prirodno obnovi, a pritom joj poboljšavaju teksturu i ton. Kora od banane ima izvrsna umirujuća svojstva koja su korisna u ublažavanju upale kože uzrokovane suvoćom. Takođe daje koži mekoću, vlagu i elastičnost.

Ovsene pahuljice su često deo kozmetičkih proizvoda

Ovsena kaša sadrži polisaharide, omega-3 masne kiseline, proteine, silicijum i druge minerale. Takođe je bogata antioksidansima kao što je avenantramid i beta-glukanom. Sva ova jedinjenja su neophodna za zdravlje i vitalnost naših ćelija kože. Mnogi hidratantni losioni i drugi kozmetički proizvodi sadrže ovsene pahuljice zbog svojih prednosti za kožu. Ovsena kaša smanjuje upale, sprečava suvoću i ljuštenje kože i održava prirodnu zaštitu kože.

 

Aloe vera gel omekšava kožu sklonu ljuštenju

Aloe vera gel ima umirujuća i protivupalna svojstva a hrani i pomlađuje kožu. Sadrži 18 aminokiselina, kao i vitamine A, B, C, E, F, niacin i tragove vitamina B12. Svi zajedno umiruju i omekšavaju suvu kožu sklonu ljuštenju i pucanju. Aloe vera je izvrstan ovlaživač koji održava kožu mekom i svetlom. Ublažava opekotine uzrokovane suncem i neguje ćelije kože s važnim hranjivim materijama kao što su vitamini E i C. Uklanja mrtve ćelije kože i sprečava prerano starenje kože.

Kod oštećenja od sunca pomaže avokado

Avokado sadrži vrlo bogato i veoma hranjivo ulje koje se lako upija u kožu. Bogato je vitaminima A, D i E, mineralima (kalijum), lecitinom, belančevinama, beta-karotenom i velikim brojem masnih kiselina. Ulje od avokada smanjuje staračke pege i oštećenja od sunca, a pomaže omekšavanju i hidriranju kože.

 

Marelica umiruje suvu kožu

Marelica sadrži mnoge važne sastojke koji su neophodni za zdravlje naše kože. Bogata je gvožđem, kalcijumom, beta-karotenom i antioksidansima, kao što su vitamini A i C. Sadrži 40% ulja koje ima identična svojstva kao i bademovo ulje. Marelica ima velika hidratantna i blagotvorna svojstva. Ublažava opekotine i svrab, a istovremeno revitalizira, umiruje i posvetljuje suvu kožu. Pomaže koži da zadrži svoju elastičnost, gipkost i sjaj.

izvor:stvar ukusa