Nemjerljive vrijednosti meda

Nemjerljive vrijednosti meda

0 150

Da biste imali dobro zdravlje, raspoloženje i elan, izbjegli aktuelne prehlade i gripu, doživjeli sretno poznije doba, svakog dana trebalo bi da organizam počastite supenom kašikom meda, i to na prazan želudac. Najmlađima treba dati polovinu ove mjere, savjetuju stručnjaci.

Med ne treba progutati odmah, već ga polako otapati na jeziku. Samo tako konzumiran oslobađa sve svoje korisne sastojke.

Med je pogodan i za osobe koje imaju problema sa želucem, odnosno pate od gastritisa. One med treba da konzumiraju poslije jela. Ako se med uzima uz čaj ili mlijeko, uvijek ga treba potapati u topao, a nikako u vreo napitak.

Glavni sastojci meda su šećeri fruktoza, glukoza i saharoza. Tu su i enzimi, kiseline i minerali. Od vitamina, najviše su prisutni vitamini B grupe – B1, B2, B3, B6, kao i vitamin C.

Sveukupno, med sadrži više od 70 dragocjenih sastojaka. Koliko med zaista vrijedi, možda najbolje pokazuje podatak o tome da kilogram ovog pčelinjeg proizvoda ima hranljivu vrijednost kao tri kilograma ribe, šest kilograma narandži, 50 jaja, od 10 do 12 kilograma povrća.

(Ljepota i zdravlje)