DESET ZANIMLJIVOSTI O DRŽAVI NA VRHU EVROPE

DESET ZANIMLJIVOSTI O DRŽAVI NA VRHU EVROPE

0 235

Finska je, kažu, najsretnija zemlja na svijetu. Odnosno, po novom istraživanju, tamo žive najsretniji ljudi. Evo i 10 zanimljivih činjenica koje vjerovatno niste znali.

1. Najsigurnija zemlja na svijetu

Prema turističkoj mapi rizika za 2018., čije su tri najvažnije kategorije zdravsteni rizik, lična sigurnost i saobraćajna sigurnost, Finska je na samom vrhu. Odnosno šansa da ćete umrijeti tamo je skoro nikakva.

2. Ekologija

Finska je najbolja zemlja na temu ekologije, odmah ispred Islanda i Švedske. Čak 38 posto ukupne energije Finci crpe iz obnovljivih izvora i naravno jako vode računa o prirodi.

3. Priroda

Finska je zemlja koja ima više šuma po kvadratnom metru od bilo koje druge zemlje u Europi. U svijetu se prema pošumljenosti nalazi na 11. mjestu, a prvi je praktično nenaseljeni Surinam.

4. Tolerancija

Prema indeksu Legatum, koji između ostalog rankira države prema ličnim slobodama, slobodi govora i religijskoj slobodi, Finska je 9. najslobodnija zemlja svijeta. Po ravnopravnosti polova zauzima 3. mjesto.

5. Djed Mraz je Finac

Ho-ho-ho! Djed Mraz živi u Laponiji, odnosno u Finskoj.

6. Kafa

Nećete vjerovati ali Finci su najveći ljubitelji pa i potrošači kafe na svijetu po glavi stanovnika. Godišnja potrošnja iznosi 12 kilograma po glavi stanovnika. Drugi su Norvežani.

7. Sauna

Finci stvarno vole saune. U zemlji od 5.4 miliona stanovnika ima 3 miliona sauna.

8. Polarna svjetlost

Možda preko zime nema previše sunca ali zato ima spektakularne polarne svjetlosti koja se često može vidjeti iz ove zemlje na sjeveru Evrope, prenosi Dominomagazin.

9. Jezera, jezera…

U Finskoj ima oko 100.000 jezera. I toliko su čista da iz mnogih možete piti vodu.

10. Helsinki ima dobre plaže

U neposrednoj blizini grada, pronaći ćete mnoge pješčane plaže. Ipak, temperatura mora ovdje rijetko kad prelazi 16 stepeni. Ali je bar voda čista.

(Hayat