PRIČA O ISTANBULU: Kako se nežno i neprimetno uvlači pod kožu Grad...

PRIČA O ISTANBULU: Kako se nežno i neprimetno uvlači pod kožu Grad na sedam brda

0 449

Nekada prestonica tri velika carstva, Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog, a danas najveći grad u Turskoj i njen kulturni i privredni centar

Nekada prestonica tri velika carstva, Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog, a danas najveći grad u Turskoj i njen kulturni i privredni centar, Istanbul se ležerno “raskomotio” na Bosforskom moreuzu, grleći dva kontinenta.

Oba, i Evropa, i Azija, pamte Istanbul i kao Konstantinopolj i kao Carigrad, a Istanbul danas će svakako biti nešto što ni vi nikada nećete zaboraviti.

Nepredvidivo skladan spoj istoka i zapada na Mramornom moru, oduvek je bio meta posetilaca sa različitim namerama. Kada jednom zakoračite ulicama Istanbul, osetite duh grada koji živi preko 1.000 godina, udahnete mirise istoka i oči vam se ispune arabesknim šarama, raznobojnim staklićima i gomilicama začina, i sami ćete poželeti da Istanbul postane samo vaš.

Nije za očekivati da ga, kao Konstantin Veliki možete nazvati po sebi, ali ga možete prisvojiti srcem putnika i radovati se ponovnim susretima. Ništa manje ne treba očekivati od Grada sedam brda.

Istanbul  je Aja Sofija, Plava džamija, Taksim, Topkapi, Dolmabahče, ali i mnogo više. Ovaj multilulturalni grad je i Egipatski bazar koji miriše na cimet, šafran i jasmin, presijava se u hiljadu boja staklića na nakitu i lampionima,i Kapali čaršija koja blješti od skupocenog zlata i diše kroz žamor cenkanja. Istanbul su i mala,

šarena kolica na kojima kupujete đevrek ili pečeni kesten na svakom ćošku, a uživate u ukusu dok nastavljate šetnju. Istanbul je i sveže isceđen sok od pomorandže ili nara.

Izvor:novosti.rs

error: Content is protected !!
Inline
Inline