Ne bacajte stare novine. Napravite novIne od nOvina

Ne bacajte stare novine. Napravite novIne od nOvina

0 270

Čuvamo stare novine. Za brisanje prozora, za trenutke kada ostanemo bez pelenica za pse, ili za dane kada ćemo imati vremena da pročitamo sve što smo propustili.

Evo načina da od smeća napravite ukras, a od strih vesti – novine za sebe i svoj stan:

1. Šareni podmetači za čaše

Izaberite što šarenije listove časopisa. Od svakog lista napravite uske dugačke trake, tako što ćete ih nekoliko puta preklopiti duž duže ivice. Kada ste napravili 30 traka, napravite 4 središta budućih podmetača tako što ćete po 1 traku uviti i pričvrstiti pomoću igle i konca, ili pomoću lepka. Nakon što ste napravili čvrste osnove, oko njih obavijate trake. Lepite ih, vodeći računa da podmetači budu istih veličina, i da njihove povšine budu ravne kako bi čaše stabilno stajale.

2. Jesenja dekoracija

Sakupite opalo lišće različitih dimenzija i oblika. Na list prislonite list novina, i premažite pastelnim vodenim bojama, lepkom za dekupaž ili razmućenim belancem. Potrudite se da četkicom pritisnete taman toliko da se na novinama ocrta mreža lista, a da ne pocepate papir. Ponovite to i sa druge strane i isecite novine duž oboda lista. Kada se osuše, iskoristite “štampane” listve za dekorisanje prozora ili nekog drugog kutka svoje dnevne sobe.

3. Štampani nokti

Namažite nokte u dva sloja svojom omiljenom bojom laka. Najefektnije će biti ako odaberete svetle nijanse, i sačekajte da se lak isuši.

Iz novina isecite zanimljive delove tekstova različitih fontova (horoskop, stripove…). Obavezno odaberite crne fontove na beloj podlozi, i imajte na umu da će oni na vašim noktima biti ispisani “unazad”, pa se možete igrati i anagram rešenjima.

Paljivo potopite nokat u alkohol, i brzo prislonite isečeni komad novina, štampanom stranom ka noktu, i pritisnite. Nemojte dugo držati papir na noktu. Kada ga pomerite, na noktima će ostati trag mastila. Sačekajte da se alkohol osuši i ponovite postupak nekoliko puta, dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Osušene nokte premažite bezbojnim lakom, uz što manje pritiska i pokreta četkicom, kako ne biste oštetili kreaciju.

izvor:budoar.rs