SAZNAJTE KAKO DA MAKSIMALNO ISKORISTITE MALU SPAVAĆU SOBU

SAZNAJTE KAKO DA MAKSIMALNO ISKORISTITE MALU SPAVAĆU SOBU

0 227

ada u glavi zamislimo spavaću sobu ona obično izgleda prostrano i puna prostora za relaksaciju. Ako je realnost drugačija i nemamo dovoljno mjesta za veliki krevet I sve druge dodatke koje smo priželjkivali možemo se osjećati isfrustrirano. Ako ste u potrazi za savjetima kako da na najbolji mogući način možete iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju ne propustite sljedeće savjete.

Privucite pogled prema gore

Jedno od oprobanih pravila uređenja enterijera je da gradite dekor u vertikalnom pravcu ako nemate dovoljno prostora za horizontalno. Sve što trebate uraditi jeste da koristite optičku iluziju kako biste zavarali oko posmatrača tako da ‘upiju’ prostoriju na bolji način. Iako imate sasvim jednak raspoloživi prostor on će se učiniti znatno većim nego na početku.

Fotografija iznad na odličan način ilustruje ovu taktiku. Svaki detalj prostorije, od ugla gdje se nalaze prozori do bijele boje na zidovima imaju za cilj da ’otvore’ vizuelno ovu majušnu prostoriju. Vaše oko se okreće prema najvišoj tački u prostoriji i lampi koja se nalazi na sredini plafona.

Ne trebate poduzimati ekstremne mjere ali se trebate potruditi da dodate visinske elemente gdje god možete. Dobar izbor su vertikalne police zato što su izuzetno funkcionalne. Dobra alternativa su i tapete sa različitim uzorcima ili elementima u jarkim bojama koje će dodati dašak personalnosti vašem prostoru.

Tražite skriveni potencijal

Što se tiče malih prostora sve se okreće oko iskorištavanja svakog centimetra prostora na najbolji mogući način. Ako prestanete posmatrati prostor na način kako bi trebao izgledati i umjesto toga počnete ga posmatrati na način kakav jeste u stvarnosti možete otkriti skriveni potencijal.

Foto: freshome.com

Kako biste to učinili morate otpustiti svoja očekivanja o velikoj spavaćoj sobi i pronaći maksimalni potencijal u onome čime raspolažete. Zatim razmislite o tome šta vam je stvarno potrebno u prostoru. Primijetite detalje sa fotografije iznad kao što su stalak za kapute i stolić te na način na koji su iskorišteni kako bi upotpunili prostor na odličan način. Možda će vam to dati dašak potrebne inspiracije.

Neka proces bude što jednostavniji 

Zapamtite da je u manjim prostorima najvažnija maksima ’manje je više’. Nered ima tendenciju da pokvari bilo koju vrstu uređenja a još gore izgleda u manjim nego u većim prostorima. Svedite svoj dekor na što jednostavnije moguće crte kako bi vaša privatna estetika došla do izražaja na najbolji mogući način.

Foto: freshome.com

Kako biste ovo postigli trebate dopustiti da glavnu ulogu preuzme funkcija prostorije pogotovo ako ju koristite za razne svrhe (na primjer ako su vam spavaća soba istovremeno bude i kućna kancelarija). Investirajte u komade namještaja koji istovremeno mogu imati svrhu i biti lijepi. I na kraju, opet se vraćamo na nered: smanjite ga na što je manju moguću mjeru i redovno čistite zato što manje prostorije ne opraštaju greške kao velike.

izvor:kucica.net