KAKO DA ODABERETE ODGOVARAJUĆU BILJKU ZA KUPATILO

KAKO DA ODABERETE ODGOVARAJUĆU BILJKU ZA KUPATILO

0 279

Biljke su jedan od najboljih dekorativnih dodataka za jedno kupatilo. One daju dašak prirode svakom prostoru tako da se odmah čim uđete možete osjećati mirno i ugodno- prave emocije za jednu prostoriju koja je posvećena čišćenju i relaksaciji. Osim toga, biljke dosta omekšavaju poprilično krute i sterilne linije koje su karakteristične za opremu u kupatilu.

Biljke koje dobro podnose nagle promjene u temperaturi

Vlaga u kupatilu generalno odlično odgovara biljkama ali trebate odabrati one koje će se dobro uklopiti sa fluktuacijama u temperaturi. To znači da moraju dobro reagovati na nagle promjene u temperaturi kao što je velika količina pare i toplote nakon tuširanja ili hladnoće kada se kupatilo ne koristi po nekoliko sati. Budući da većina kupatila ne prima veliku količinu svjetlosti dobar odabir su biljke koje odlično uspijevaju u kišnim šumama i drugim mračnim područjima u prirodi.

Uzmite u obzir svjetlost

Najvažnija stvar kod odabira biljaka za kupatilo je pronalazak biljaka koje dobro odgovaraju prirodnom nivou svjetlosti u kupatilu. Također uzmite u obzir koji nivo brige u njih želite uložiti. Na primjer paprat zahtijeva puno više brige od sukulenata. Tropske biljke su odličan izbor za kupatilo budući da su one od svih biljaka najmanje u doticaju sa dnevnim svjetlom.

Najbolje vrste biljaka za kupatilo

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) Ova veoma otporna vrsta sukulenta koja se obično drži u domu ima bogate uspravne listove koji mogu izgledati pomalo zastrašujuće. Vrlo je jednostavna za održavanje tako da je dovoljno da ju samo provučete ispod tuša svakih nekoliko sedmica.

Aspidistra (Aspidistra elatior) Ovo je još jedna veoma izdržljiva biljka koja izgleda veoma dekorativno i odlično uspijeva na vlažnim mjestima kao što su kupatila. Ima prilično niske potrebe što se tiče vode tako da ju trebate samo malo zalijevati tokom ljeta i skoro nimalo tokom zime.

Bilbergija (Billbergia nutans) Ova cvjetna biljka obično raste na drveću što znači da joj nije potrebna zemlja. Lišće dolazi u raznim bojama ali kućne varijante koje su slabo izložene suncu često postanu zelene tokom vremena.

Foto: plantea.com.hr

Paprat ptičje gnijezdo (Asplenium nidus) i paprat gospina vlas (Adiantum): Njihovo mekano i skoro paperjasto zelenilo odlično se uklapa u razna kupatila tako da su ove vrste paprati prilično popularan izbor. One zahtijevaju visok nivo vlage od prethodno spomenutih biljaka tako da će brzo uvenuti ako ne dobijaju redovno dovoljne količine vlage.

Izvor:kucica.net