Nostalgija

0 276

Poznata pevačica stalno se u javnosti pojavljivala sa osmehom na usnama, a malo ko zna koliko tužnu životnu sudbinu krije.

Mirjana Petri;evi’bila je jedna od najpoznatijih pevačica na prostorima bivše Jugoslavije i proslavila se imenom Mira Kosovka.

Mnogi su govorili da je jedna od najlepših žena tog vremena, a više o njenoj sudbini pročitajte u nastavku.

Javnost je zaprepastila činjenica da su je kao devojčicu otac i braća oblačili u mušku odeću i stvorili su virdžinu. Ona je odrastala kao dečak sve do fakulteta

Ona je 1977.godfine napustila rodnu Đakovicu, upisala je Defektološki fakultet koji je studirala dve godine, da bi ga napustila. U profesionalne vode se otisnula 1986. godine.

Mira je, nakon smrti majke, bila prinuđena da ode iz Srbije zbog jako lošeg finansijskog stanja.

“Muka me, sine, naterala da odem. Svi moji su izbegli iz Đakovice, niko nema para, niko te ne pita kako ti je… Kada su me pozvali ljudi iz Australije i pitali za koliko novca ću otići da radim, rekla sam im: “Koliko date.” Kad nemaš para, i sto maraka je mnogo. Otišla sam i ostala tamo”, rekla je svojevremeno Mira u intervjuu za “Press reviju”.

Međutim, nakon što joj preminula majka, Miru je potom zadesila još jedna porodična tragedija. Njoj je preminuo brat blizanac, zbog čega je prestala da se bavi muzikom.

Ona je nakon toga priznala da je tugu lečila u alkoholu.

“Više nisam mogla da pevam, nije mi bilo ni do čega. Smrt brata me je potpuno uništila. I danas osećam veliku prazninu. Uvek je voleo da me vidi nasmejanu i lepu, zvao me je “Moj crni labude”… Posle njegove smrti bila sam emotivno ubijena, mislila sam da će mi biti lakše uz alkohol”, navela je pevačica u jednom intervjuu.

Lepa pevačica već godinama živi u Austriji, a kako sama kaže, s vremena na vreme se zbog nostalgije vrati u Srbiju. I dalje je krasi prepoznatljiva lepota i dzuga crna kosa.

izvor:Kurir.rs/ Foto: Printscreen Youtube

0 205

Na današnji dan pre dve godine Srbija je ostala bez jednog od glumačkih velikana. Porodica, prijatelji i kolege sećaju se čuvenog Mande, koji je ostavio dubok trag u istoriji srpskog i jugoslovenskog glumišta.


FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Legenda pozorišne scene, filmskih sala i malih ekrana, Milorad Mandić Manda, preminuo je 15. juna 2016. godine u 56. godini,  na sceni Ustanove kulture “Vuk” gde su u tom trenutku igrane predstave izmeštene iz zdanja “Buhe” – u čiju je obnovu Manda ulagao svu svoju energiju i žar.


FOTO: DADO ĐILAS

Tokom svoje bogate karijere igrao je sijaset upečatljivih uloga po kojima ga pamte generacije:

“Kako je propao rokenrol” (1989.)

“Dva sta kvalitetnog TV programa”, gde je glumio ulogu šašavog Topuzića (1994.)

Nezaboravna uloga u jednom od najboljih filmova srpske kinematografije – “Lepa sela lepo gore” (1996.)

Rame uz rame sa Žikom Todorovićem u humorističkom klasiku “Tri palme za dve bitange i ribicu” (1998.)

Mlađe generacije, nažalost, ne pamte Mandinu hit emisiju “S one strane duge”, ali je se stariji sećaju sa velikom dozom nostalgije.

Tokom 30 godina duge karijere Manda je tumačio više od 60 različitih likova u isto toliko filmskih i pozorišnih ostvarenja.
Za sobom je ostavio suprugu Anastasiju Anju Mandić, takođe glumicu, i četvoro dece.

izvor:Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

0 29

Zbog nje je ceo svet znao za Srbiju!

Na potpuno autentičan način davala je smernice svima onima koji su želeli da uđu u suštinu života i potpuno odbace kvazistvarnost koja nam se servira

Olja Ivanjicki bila je umetnica po kojoj nas je svet prepoznavao.

Rođena je u Pančevu, kao ćerka ruskih emigranata 1931. godine. Studirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti, iako se pretežno bavila slikarstvom. Još kao jako mlada razlikovala se od svojih vršnjaka,.

 

Čini se da je oduvek bila ispred svog vremena. Bavila se slikanjem, vajanjem, poezijom i multimedijalnom umetnošću. U sebi je nosila iskonsku harizmu, prefinjenost i šarm. Zaljubljena u filozofiju, regigiju, Olja je na specifičan i jedinstven način darivala umetnost.

Obraćam se novom dobu, u kojem će sve biti moguće odmah, na nežni dodir, mali znak pažnje, na otisak palca i zvuk imena, na jedva primetnu boru, na podrhtavanje zenica…

 

(Iz pesme “Za Novi početak “Olje Ivanjicki)

Starost duše
Slikarstvo Olje Ivanjicki je okarakterisano kao umetnost za sebe, kao nikada do kraja razumljivo. Na svojoj paleti koristila je boje najrazličitijih tonova, a svaki ton imao je svoje značenje.

 

Slike Olje Ivanjicki pokreću pitanja u nama. To je i bio njen cilj. Tonovi se preklapaju od najsvetlijih ka tamnijim, bela boja označava mladu dišu, a ljubičasta najstariju, za koju je izvesno da je boravila i na drugim planetama.

 

Olja je verovala u sigurno postojanje živog sveta na planetama oko Zemlje, kao i da je privilegija i izazov živeti na Zemlji. Vodila se teorijom da kada čovek umre, njegova duša napušta telo, zatim izvesno vreme kruži i prolazi kroz proces čišćenja i oslobađanja, i na kraju ulazi u novo telo.

Bila je prepoznatljiva i svetski priznata umetnica baš zato što su njena dela imala nešto više.Imala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a neka od njenih dela se nalaze u muzejima i galerijama u Njujorku, Kaliforniji, Filadelfiji…

 

Put kojim se ređe ide

 

Hrabra, odvažna, misteriozna i direktna, u svojim pesmama komentarisala je novo doba i svim silama se trudila da ga iskoreni.

U novom dobu, jedan će biti zamenjen mnoštvom. Klonovi će se kloniti originala i starih ljudi. Obraćam se onima koji će više puta prodati svoje uspomene, svoje kraljeve, princeze, vitezove, filmske zvezde, vlasnike robnih kuća, TV mreža.

 

(Iz pesme “Za Novi početak “Olje Ivanjicki)

Na potpuno autentičan način davala je smernice svima onima koji su želeli da uđu u suštinu života i potpuno odbace kvazistvarnost koja nam se servira.

 

 

Olja Ivanjicki je verovala u trenutke, kao i u to da se sve može preokrenuti u našu korist samo ako to zaista želimo, čak i u sekundi. Vreme je isključivo merila sekundama. Ono što je Olju gonilo da stvara bio je kosmički ritam. To je energija beskrajnih svetova koja ulazi u Oljine pesme.

 

Odlazak na drugu planetu

 

Do poslednje sekunde svog života Olja je radila, pisala i slikala. Kada je osetila da se bliži njen odlazak, bila je hrabra i smirena, verovala je da samo putuje na drugi svet, po ko zna koji put.

 

Nakon teške operacije, oslabljenog organizma, Olja nije gubila duh po kom su je prepoznavali. Prva rečenica koju je izgovorila kada je otvorila oči bila je: Ko je pobedio na izborima u Iranu i šta je na to rekao Putin?

 

Sedam dana kasnije, 24.juna 2009. godine preminula je Olja Ivanjicki.

izvor:stil.kurir.rs

0 287

Igrala je u velikom broju filmova

Olivera Katarina obeležila je srpsku scenu u raznim oblastima a ostala je upamćena kao jedina žena pred kojom je klečao čuveni Salvador Dali, opčinjen njenom lepotom i glasom, posle 72 uzastopna koncerta koje održala u pariskoj Olimpiji.

Osim toga nju je RAI proglasio za najlepši glas mediterana, igrala je dosta u pozorištu, između ostalih uloga bila je Koštana u Narodnom pozorištu.

 

Olivera Katarina
Olivera KatarinaFOTO: PRINTSCREEN

Na filmu je igrala u velikom broju filmova. “Skupljači perja”, Aleksandra Saše Petrović joj je doneo veliku slavu.
Prvi put se udala za Vuka Vuča, i razvela posle dve godine. Veliko prijateljstvo i ljubav sa legendarnim Ratkom Draževićem, otvorio joj je vrata svetskog filma.
Posle sedam godina ljubavi rastaje se od Ratka i udaje za potpredsednika gradske vlade Beograda Miladina Šakića. Sa njim dobija sina Maneta, koji je postao slikar.

 

Uprkos svojim godinama, ona i dan danas izgleda fantastično.

 

Olivera Katarina
Olivera KatarinaFOTO: DRAGAN KADIĆ

“Njujork Tajms” je pisao da je rođena nova Ana Manjani, a francuska štampa da nema na čemu da zavidi Brižit Bardo. Pre tri godine, 2013, održala je oproštajni koncert u Centru “Sava”.

izvor:espreso.rs

0 312

Pevač Darko Radovanović poginuo je 11. juna 2011. godine. Sa njim je tada, pre sedam godina, nastadao i njegov menadžer Aleksandar Milošević. Stravična nesreća dogodila se na Ostružničkom mostu, dok su putovali na nastup. Za života, izgradio je jedno od najuspešnijih muzičkih imena i na veliku žalost nije jedini koji je završio tragičnom smrću na vrhuncu slave.

 

Darko je za sobom ostavio suprugu Maju, koja mu je bila ogromna podrška, i ćerkicu Laru koja danas ima 12 godina. Majina i Darkova ljubavna priča počela je tako što je on morao da se pomuči oko lepotice koja mu je na prvi pogled ukrala srce na nastupu u Sremskoj Mitrovici. Tek nakon pola godine Maja je poklekla.

 

Par je zajednički život gradio upravo u tom gradu, a kruna njihove ljubavi svakako je bila Lara. Za ćerku, Darko je tvrdio da je nasledila njegov osmeh i temperament, ali maminu lepotu.

 

“Lara je divno dete. Ona je Darkova kopija, njegov unikatan primerak. Kada je raspust, dolazi kod nas, jer živi sa mamom u Sremskoj Mitrovici. Odlična je učenica i trenira ritmičku gimnastiku. Ponosimo se i snajom Majom. Normalno bi bilo da se uda i nastavi dalje, ali ona je život svoj dala Lari”, rekla je jednom prilikom za Kurir Darkova majka Stana.

 


FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ni pevačev otac ne može da se pomiri sa gorkom sudbinom.

 

“Tuga ne prestaje… Mislio sam da će vreme sve malo ublažiti, ali supruga i ja ustajemo i ležemo sa bolom. Nikako da se pomirimo s tim da je to moralo njemu da se desi. Nisam subjektivan, ali Darko je bio čovek za svaku pohvalu”, ovako je za Kurir pričao Vidoje Radovanović.

 

Nakon tragičnog događaja, Maja i Lara nastavile su život kod Majinih roditelja. Svakako, Maja napominje, da je Darko i te kako prisutan u njihovim životima, kroz pesme i sećanja.

 

izvor:(Kurir.rs/Foto: Youtube screenshot)

0 32

U duhu s tradicijom, u koraku s modom Borosana slavi 50 godina postojanja. Usudili bi se reći da je ona obuća s dušom, obuća koja u mnogima budi nostalgiju te obuća čija proizvodnja svih ovih godina nikada nije prekinuta.

Davnih šezdesetih godina, koje mnogi nazivaju i zlatnim godinama prošlog vijeka, na obali Dunava, u tvornici Borovo tim stručnjaka različitih profesija na čelu s dr Brankom Strinovićem radio je na razvoju obuće namijenjene ženi. Borosani, prvom tipu obuće nastalom u saradnji s ortopedom. Nekada su ih nosile konobarice, čistačice, tete u trgovinama, medicinske sestre, zapravo sve žene koje su provodile mnogo vremena u stajanju i hodu. Prva Borosana proizvedena je u plavoj boji, a već prve godine njena proizvodnja dosegla je preko 200.000 pari.

Borosana doseže svoj maksimum sredinom 70-tih i 80-tih godina kada proizvodnja iznosi oko pola miliona pari godišnje, a prodavale su se pod sloganom koje i danas pamtimo: “Rad je odmor cijelog dana u obući Borosana” i”Ako nije Borovo nije Borosana”.

Evo kako danas izgledaju Borosane.

Izvor: fashion.hr

 

0 807

Bila je jedna od najlepših glumica stare Jugoslavije, supruga reditelja Živka Nikolića, Obrenova kučka u Đekni i zvezda kultnih filmova Čudo neviđeno i Lepota poroka.


FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Njena gluma i lepota ostale su ovekovečene u kadrovima koje je snimao upravo njen suprug Živko, koji je preminuo 2000. godine.


FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Od tada ništa više nije bilo isto, zadesile su je mnoge tuge i nevolje. Sjajna glumica i majka dva sina ostala je tada bez muža i oba roditelja u gotovo istom trenutku, nije joj bilo ni do čega, a kamoli do glume…

Kako je i sama nedavno ispričala beogradskim medijima, zapala je u velike nevolje, bila čak i na narodnoj kuhinji, ali se pridigla, izdigla i vratila još jača…

Njeno ime je Vesna Pećanac i danas izgleda ovako…


FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

1 / 5 FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

izvor:(Kurir.rs/Foto: Youtube printscreen)

0 355

Tatjana Tanja Pujin, koja se proslavila u filmovima “Kako se kalio čelik” i “Mi nismo anđeli”, otkriva zbog čega je napustila Srbiju, kako izgleda njen život u Italiji, priseća se Jugoslavije, a otkriva i zbog čega nije imala decu.

Odavno vas nije bilo u Srbiji?

 

– Došla sam pre tri dana iz Rima. Sjajno se osećam, imam mnogo porodičnih obaveza.

 

Od 1993. niste snimali, a za vreme Jugoslavije bili ste veoma popularni. Šta je presudilo da kažete “ne” glumi?

 

– Politička situacija u zemlji mi se nije dopala. Zadnji film koji sam radila bio je u Sarajevu, posle toga se govorkalo da će biti rata. Niko nije znao šta je to značilo, ali je posle toga stvarno izbila loša situacija. Tenkovi su izašli na ulice, a ja sam trčala u pozorište kod Branka Kockice da igram predstavu. To je za mene tada bio kraj jer mi je bilo poražavajuće da to doživim u 21. veku. Onda sam spakovala kofere i otišla u Italiju.

 


FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

U tom periodu je bilo normalno da se reditelji u filmovima erotski izražavaju. Kako ste pristajali na te ponude da se skidate?

 

– Takav je bio mentalitet reditelja u to vreme. Jednostavno, žene su se u vremenu Jugoslavije doživljavale na taj način, samo kao seks simboli. Mene su stavili na listu top 10 seksepilnih žena na filmu u Jugoslaviji. Međutim, nisam toga bila svesna.

 

Kako je moguće da političari nisu uspeli da ostanu imuni na vas?

 

– Niko nije ostao imun, taman posla. Svi su mi se u to vreme udvarali, ali sam se stalno klonila toga da to budu poznate ličnosti. Uvek sam se trudila da moji dečaci budu ličnosti iz normalnog sveta jer je to opterećenje da budete u umetnosti. Birala sam one koji nisu imali dodira sa javnošću.

 


FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Privatnost nikada niste krili od očiju javnost. Zbog čega ste se odlučili da idete takvom putanjom?

 

– Zato što nemam razloga da bilo šta krijem. Vodim normalan život, lep, za koji smatram da bi trebalo da ga ispričam.

 

Šta volite?

 

– Da živim i budem slobodna žena, zbog te slobode nisam imala dece. Kao muškarci što to mogu, ne razumem zašto to ne bi mogla ja.

 

Nemate decu. Da li ste razmišljali o tome da usvojite dete?

 

– Moj suprug i ja nikada o tome nismo razgovarali. Poslednjih godina dosta naših prijatelja je usvojilo decu, te smo uvideli koliki je to problem oko papira. Ima dosta asocijacija čiji sam član i gde pomažem deci s autizmom. Tako da mi je to što pomažem nadomestilo taj nedostatak.

 

izvor:Kurir.rs/Blic TV magazin, Foto: Printscreen/Youtube

0 556

Sjajni američki glumac Patrik Svejzi iza sebe je ostavio pregrš filmova koje i dan danas obožavamo…

Mnogi od nas ga pamte kao jednog od najvećih zavodnika osamdesetih godina, a poznato je da se Svejzi sjajno snalazio glumeći u romantičnim filmovima gde je trebao da pokaže svoju nežniju stranu, ali i u akcionim gde je trebala da se pokaže snaga.

 

 Odrastanje

 

Patrik Svejzi je rođen 18-og avgusta 1952. godine u Hjustonu kao drugo dete Pasti Ivon Helen i Džesi Vajn Svejzija. Majka mu je po zanimanju bila koreograf, plesni instruktor i direktorka baletske škole, a otac inženjerski crtač. Patrik je odgajan kao rimokatolik, a još od malih nogu majka ga je upisala na balet i krenula da ga podučava. Iako je od malena razvio ljubav prema baletu iako su ga vršnjaci u školi stalno zadirkivali zbog bavljenja tim plesom, za koji su smatrali da je ženski, nije se mnogo obazirao.

 

 


foto: Profimedia

Kada je upisao srednju školu Patrik kreće da se bavi i nešto drugačijim sportovima kao što su plivanje i fudbal. On je bio odličan učenik i sjajno je se pokazao u sportu, pa je zbog toga mogao da bira koju će stipendiju da dobije. Ponuđene su mu bile stipendija za gimnastiku i za ples, a na kraju je ipak odlučio da se bavi gimnastikom i upisao Univerzitet u Hjustonu, koji je nešto kasnije napustio kako bi mogao da se ostvari u plesu. Tada nije ni sanjao o glumačkom pozivu. Učlanio se u plesnu grupu sa kojom je putovao po Sjedinjenim Američkim Državama i tako je sve krenulo.

 

Brilijantna flmska karijera Svejzija praćena problemima sa alkoholom

 

Patrik se bavio plesom sve dok prilikom jednog nastupa nije povredio koleno. Povreda je bila toliko ozbiljna da je morao da ide na operaciju, koja je automatski značila da najverovatnije završio svoju profesioanlnu karijeru u plesu. 1976. godine Patrik je shvatio da više neće moći da gradi karijeru u plesu i rešio je da postane glumac. Prvo je počeo da nastupa u lokalnom pozorištu. On je pune tri godine radio na sebi i svaku noć na daskama koje život znače davao sve od sebe i s vremenom, njegove predstave su postale jedno od najposećenijih.

 

 


foto: Profimedia

Nakon toga dobija priliku da nastupa u Holivudu. Najpre je dobijao ulogu u niskobudžetnim filmovima koji nisu doživljavali veliki uspeh, pa je Patrik ostajao u senci već afrmisanih holivudskih glumaca.

 

1981. godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije „M. A. S. H.“, a 1984.  godine imao je zapaženu ulogu u filmu „Crvena zora“.

 

Prvu istaknutiju ulogu dobio je 1987. godine kada je dobio ulogu Džona Kastla u kultnom američkom muzičkom filmu „Prljavi ples“.  Pored njega glavnu ulogu je tumačila Dženifer Grej, a film je postigao ogroman uspeh  i stekao kultni status.

 

Interesantno je da je Patrik dobio ovu ulogu jer je sjajno plesao, a pre njega uloga je bila ponuđena Val Kilmeru koji ju je odbio, dok je Bili Zejn nije dobio jer nije znao dobro da igra.

 

 


foto: Profimedia

Početkom devedesetih izlazi američki film “Duh” u kojem je Svejzi delio platno sa Vupi Goldberg i Demi Mur. Film je kritički prošao odlično, a doživeo je i ogroman komercijalni uspeh zaradivši preko petsto miliona američkih dolara širom svetskih bioskopskih blagajni.

 

Svejzi je tada postao planetarlno popularan glumac koji je doživeo ogromnu popularnost. Devedesetih godina nastavio je sa nizom uspešnih filmova od kojih su najpoznatiji “Point Break” i “Father Hood”.

 

Svejzijevo dobro poznavanje plesa pomoglo mu je oko dobijanja uloga, a uglavnom su likovi koje je tumačio imali neke veze sa plesom. Iako je na početku karijere uglavnom glumio uromantičnim filmovima, kasnije je počeo da dobije i uloge u nešto zahtevnijim trilerima.

 

1994. godine zapao je u krizu kada mu se sestra ubila. Kako nije mogao da se izbori sa svime što se dogodilo, odao se alkoholu. Iste godine odlazi prvi put na rehabilitaciju kako bi mogao da nastavi da se bavi glumom.

 

 


foto: Profimedia

 Poslednji lm koji je snimio devedesetih bio je “Crni pas” premijerno prikazan 1998. godine u kojem je tumačio lik Džeri Kruza. Baš tih godina Svejzi je počeo ponovo da pije i imao je velikih problema sa alkoholom zbog čega dve godne nije snimao filmove. On je se i prijavio na kliničku rehabilitaciju u jednom centru kako bi prevazišao krizu. 

 

 

 

1 / 4 FOTO: PROFIMEDIA

Prvi film koji je snimio nakon dolaska sa rehabilitacije bio je “Zauvek Lulu” gde mu je partnerka bila sjajna Melani Grit, a nakon toga dobija ulogu u naučno fantastičnoj drami pod nazivom “Doni Darko” u kojem je imao sporednu ulogu.

 

Privatan život

 

Patrik Svejzi se oženio Lizom Niemi 12. juna 1975. godine i sa njom proveo 34 godine. Par se upoznao  1970. godine kada je Patrik imao samo 18 godina. Niemi, 14 godina starija od Svejzija, uzimala je časove plesa od njegove majke.

 

U jednom intervjuu koji je poznati glumac dao 2008. godine rekao je o svojoj supruzi:

 

 


foto: Profimedia

“Ona je bila moja inspiracija kada sam pisao pesmu “She’s like the wind.”

 

 

1989. godine za jedne novine iskreno je ispričao nešto više o tamnoj strani svoje ličnosti.

 

“Uvek sam se osećao nekako drugačijie ali sam se plašio dublje da pogledam. Plašio sam se šta ću pronaći. To je razlog zašto sam počeo da izučavam Budizam, išao na psiho terapije, ušao u Sajentologiju i praktikovao meditacije. Pokušavao sam da podržim tu stranui svoje ličnosti. Ali. znate, u Teksasu to ne postoji. ”

 

O njegovom odnosu sa suprugom više se saznalo u danima njegove bolesti. 

 

Patrik je navodno bio u kućnom pritvoru, a supruga Lisa Niem, koja je prema njemu bila nasilna varala ga, pustila ga je da umire u najgorim mukama, prljavštini i bolovima.

 

 


foto: Profimedia

Ove šokantne optužbe izneo je jedan od najbliskijih prijatelja zvezde “Prljavog plesa”.

 

Svejzi je preminuo 2009. godine u 57. godini posle bitke s rakom pankreasa. Situaciju mu je u zadnjim mesecima života otežala njegova žena Lisa, koja je dozvolila da glumac spadne na samo oko 40 kilograma, a čak je branila njegovoj majci i prijateljima da ga posete.

 

“Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza”, rekao je prijatelj koji optužuje Patrikovu udovicu za zanemarivanje supruga.

 

Inače se za Patrika, kad god je mogao, brinuo i njegov brat Don, ali kada ga nije bilo, sve je bilo prepušteno Lisi.

 

“Lise ne bi bilo satima, a kada bi Don došao, našao bi brata kako leži u mokraći i fekalijama jer nije mogao sam da ustane”, dodaje prijatelj.

 

Patrikova prijateljica iz detinjstva Šarlota Stivens rekla je da je nagovarala glumca da ostavi suprugu s kojom se oženio 1975, ako ni zbog čega drugog, onda zbog silnih afera za koje je znala i porodica i prijatelji.

 

 


foto: Profimedia

Dva meseca pre Patrikove smrti Lisa, koja danas ima 62 godine i ponovno se udala, ostavila je porodicu bez teksta kad je svima zabranila da viđaju i posećuju glumca, uključujući i njegovu majku Petsi.

 

U tom periodu Svejzije potpisao testament kojim je celo svoje bogatstvo od 40 miliona dolara ostavio Niemi.

 

Borba sa rakom i smrt

 

U januaru 2008. godine nakon što je duže vreme bio bolestan, Svejzi odlazi na preglede gde su mu dijagnostifikovali rak pankreasa. Nažalost, loš stil života u kojem je dosta pušio i lečio se nekoliko puta od alkoholizma doveli su do toga da glumac na kraju oboli od teškog oblika raka.

 

Kada mu je ustanovljena bolest izjavio je: “Uplašen sam i ljut zbog dijagnoze. Možete se kladiti da ću proći kroz pakao. Verujem da su svi mislili da sam skrenuo i da su očekivali da ću se povući iz posla … Da li umirem? Odustajem li? Jesam li na samrtnoj postelji? Opraštam li se od prijatelja i porodice? Ni slučajno! Sanjam o budućnosti, o dugom i zdravom životu, ne u senci raka, već u svetlu!”

 

 


foto: Profimedia

Odmah je krenuo na hemoterapije koje su ga prilično iscrpljivale, a pored njih išao je i na radio terapije. Nije želeo da se prepusti bolesti i borio se svim sredstvima. Iako ga je bolest dosta iscrpljivala, dok je išao na terapije, on je prihvatio glavnu ulogu u TV seriji „Zver“ i odlazio je na snimanje na kojem je davao sve od sebe da se ne primeti u koliko se lošem stanju nalazi.

 

U isto vreme dolazeći kući sa posla, pisao je memoare sa svojom surpugom Lisom. Partik je umro 14. septembra 2009. godine. On se  se hrabro borio sa bolesti punih 20 meseci, ali nažalost bolest je bila uznapredovala i upkos velkoj borbi i naporima doktora leka nije bilo.

 

U vreme smrti imao je samo 40 kilograma što pokazuje koliko ga je ova bolest iscrpela.

 

 


foto: Profimedia

Mnoge poznate ličnosti odale su počast sjajnom glumcu, a glumica Dženifer Grej povodom njegove srmti izjavila je: „ Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti neverovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nežnog srca. Bio je neustrašiv i uvek je snimao opasne scene, zato me nije čudilo što se tako hrabro i dostajanstveno borio protiv raka.“

izvor:stil.kurir.rs

0 433

1984. godine Nimani je odlučila da napusti bend i započne solo karijeru

Zana Nimani bila je pevačica megapopularne grupe Zana i jedna od najvećih muzičkih zvezda bivše Jugosavije.

Lepa Albanka bila je tiha patnja muškaraca širom bivše Jugoslavije i mnoge je ostavila slomljenog srca kad je pre 25 godina sve napustila i s mužem i ćerkom se preselila u Kanadu.

 

Mnogi muškarci su uzdisali za njom
Mnogi muškarci su uzdisali za njomFOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Radovan Jovićević i Zoran Živanović grupu Zana osnovali su 1979. godine, a ime je dobila upravo po lepoj pevačici. Počeli su kao grupa novog talasa, ali vremenom su se prebacili na čisti pop-rok. Ogroman uspeh doneo im je hit „Dodirni mi kolena“, koji su izdali 1982. godine. Tekst pesme napisala je Marina Tucaković, kojoj je ta pesma takođe bila prekretnica, pa je i danas omiljeni tekstopisac mnogih srpskih izvođača. Popularna je ponovo postala 1999. kad ju je prepevala Severina.

1984. godine Nimani je odlučila da napusti bend i započne solo karijeru, a 1986. godine objavila je album „Noćas pevam samo tebi“, nakon kojeg je prestala da se bavi muzikom. Zana se ubrzo zatim udala za supruga Đorđa i rodila ćerku Teu.

Nekoliko meseci nakon njenog rođenja, pevačica je napustila Begorad, u kojem je dotad živela i radila i nikad više se nije vratila. Danas radi kao menadžerka u jednoj finansijskoj kompaniji. Sudeći prema društvenim mrežama, više nema plavu kosu, po kojoj je mnogi pamte, već je postala crvenokosa.

 izvoor:espreso.rs

RANDOM POSTS

0 3
“Bok, u Zagrebu sam. Što misliš da bi i dalje trebalo biti ovako kao da se nikad nismo sreli”, poslala je poruku Kići Slabincu...
error: Content is protected !!
Inline
Inline