ZIVOTNI PROSTOR

0 34

Ponekad zbog manjka prostora mislimo da ne možemo da uredimo baštu kako bismo želeli, ali i za to postoji rešenje…

Mala bašta je u stvari odlično mesto za eksperimentisanje i isprobavanje svoje kreativnosti. Možda nemate mnogo mesta, ali ipak moćete iskoristiti svaki delić prostora za nešto pametno, kao npr. za mali povrtnjak ili vaše omiljeno cveće koje će ukrasiti vaš spoljni deo doma.

Pogledali smo razne ideje za uređivanje malih bašti i pronašli nekoliko najboljih. U nastavku možete pogledati kako izgledaju, ali i saznati nekoliko saveta koji će vam pomoći da na najbolji način uspete ostvarivanju vaše zamisli. Uživajte i ovog leta kreirajte vašu bašti iz snova!

Odaberite prave biljke
Odaberite prave biljke

Prvo odlučite kakvu vrstu biljaka ili povrća želite da imate. Paradajz, kupus, krastavac, rotkvice i začinske bilje mogu da idu zajedno i realtivno su lake za gajenje. Takođe gledajte da birate, kada je u pitanju povrće, biljke koje će vam dati mnogo više na jednoj sadnici, poput čeri paradajza, jer ćete na ovaj način uštedeti na prostoru.

Planirajte i aranžirajte
Planirajte i aranžirajte

Pošto skoro da ne postoje ograničenja u odabiru biljaka, najviše pažnje treba da obratite na “plan” bašte. Nakon što odlučite šta želite da imate, gledajte da obezbedite prostor i pažljivo isplanirate gde će šta da bude zasađeno, kao i da li će biti na sunčanom ili senovitom mestu. Dobra ideja je da podelite baštu na segmente i po njima da zasadite biljke.

Povrće podelite u tri grupe: biljke koje rastu vertikalno (paradajz, krastavac, grašak), velike koje zahtevaju više prostora (kupus, karfiol, patlidžan i paprike) i male (rotkivice, spanać, šargarepa, luk i začinske biljke). Vertikalne stavite prve, do kraja odabranih segmenata, velike u sredinu, a male u prvi red.

Iskoristite prostor
Iskoristite prostor

Ako imate baš mali deo za baštu – pametno iskoristite taj prostor. Možete zakačiti velike saksije za ogradu ili se fokusirati na vertikalne biljke koje će ići uz ogradu. Ako nemate baštu, možete zasaditi začinske biljke u saksije i staviti ih na vaš balkon.

Budite kreativni
Budite kreativni

Što manje prostora imate, to je više potrebno kreativnosti za uređivanje bašte. Umesto saksija možete upotrebiti plastične flaše ili iskoristiti prostor ispod drveća i zasaditi malo bilje.

izvor”zenskimgazin.rs

0 22

Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, opasne su i za ljubimce. Najveća opasnost je toplotni udar i sunčanica, no psi mogu zadobiti i opekotine, isto kao i ljudi.

Neke pasmine su osjetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu. Većinom su osjetljiviji psi s kratkom dlakom, no i dugodlaki psi mogu nastradati.

Najizloženija područja su njuška, oči, uši, trbuh i šape. Kao i kod ljudi, vrlo je važno primijetiti prve znakove da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu je crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu počešati se po ozlijeđenim mjestima i time sebi mogu pogoršati stanje i napraviti ranu te je inficirati.

Crvenilo može biti znak i drugog stadija opekotina te se kao posljedica može javiti groznica, pa u tom slučaju svakako otiđite veterinaru.

Ono što je jako važno je da pazite na šape. One ne mogu izgorjeti na suncu, ali mogu nastradati od vrućeg asfalta ili pijeska. Ako je vanjska temperatura 30 stepeni Celzijusa, asfalt izložen suncu se može zagrijati i do 60 stepeni.

Šape možete zaštititi raznim melemima, ali ako imate izbor, izbjegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga deset sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno hodati.

Jedna od velikih grešaka koje vlasnici često rade je šišanje pasa tokom ljeta. Dlaka je prirodni izolator, psa čuva ljeti od topline, zimi od hladnoće, i šišajući je na kratko tokom toplih mjeseci psa izlažemo direktnom pregrijavanju.

Izvor: Coolstyle.ba

0 151

Osim što će vam uštedjeti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavinskog nevremena kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

brojilo-struje

Znate li da vaši kućanski aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kabel. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Jeste li znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabel iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računala i laptopi

Čak i kada su isključena, stolna i prijenosna računala u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji s mjeračem vremena

Svako ima barem jedan takav u kućanstvu. Radijske budilice, mikrovalne pećnice, glazbene linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Izvor: net

0 33

Roditelji često greše razmišljajući iz svog ugla, a zapravo treba da pokušaju da se vrate u detinjstvo i da što više u proces dekorisanja uključe naslednika

Ukrašavanju dečje sobe treba pristupiti kao i dekorisanju bilo koje prostorije u stanu – imajući u vidu potrebe, želje i karakter korisnika, u ovom slučaju deteta. Roditelji često greše razmišljajući iz svog ugla, a zapravo treba da pokušaju da se vrate u detinjstvo i da što više u proces dekorisanja uključe naslednika.

Bebe – Kada uređujete sobu za bebu ne bi bilo loše da razmišljate o tome kako može da se adaptira kako dete bude raslo. Pastelnoružičasta zaista jeste svevremena kombinacija za devojčice, a svetloplava za dečake, ali možete se igrati detaljima u drugim bojama, poput svetlozelene. Ako ne želite stereotipno ukrašavanje, tirkizna je odličan izbor za mališane oba pola, ali birajte toplije tonove, jer soba za bebe ne trpi jarke boje. Bebe vole da gledaju uvis, pa eto razloga da kupite zanimljiv luster koji privlači pogled.

Plafon možete oslikati prizorima iz bajke – zvezde, oblaci, duge, medvedići i druge životinje samo su neki od motiva. Na zid zalepite zabavne tapete ili još bolje nalepnice koje možete češće i lakše menjati. Zavese sa motivima životinja ulepšaće sobu za bebe. Kako beba raste, biće joj potrebno više prostora na podu za istraživanje i igru, pa je važno da postoji dosta prostora za odlaganje da bi se prostor lako i brzo očistio od igračaka i nereda.

Starije dete – Kada ukrašavate sobu deteta u ovom uzrastu, imajte u vidu da se ono što je potrebno mališanu sa četiri godine značajno razlikuje od onog što mu treba sa 12 godina. U početku je važno da dete ima dosta praznog prostora za igranje, kasnije mu je bitnije da se kreativno izrazi i da razvija samostalnost tako što će samo učestvovati u dekorisanju, pa mu to dozvolite.

U dekorisanju, imajte na umu ličnost deteta. Ako devojčica voli roze boju, neka soba bude ružičasta, ako je dečak ljubitelj stripova, posvetite prostor njegovom omiljenom strip junaku. Ako dete voli putovanja, stavite globus na sto ili mapu sveta okačite na zid. Ne zaboravite, ipak, da deca brzo rastu i da često menjaju ukus, pa ne pravite velike promene samo da biste udovoljili trenutnom hiru.

Ako dvoje dece treba da dele sobu, gledajte da svako dete ima svoj prostor, ma kako mali bio. U slučaju veoma male sobe, držite se pravila “manje je više”, suviše boja i materijala činiće prostor još manjim. Kreveti na sprat su u tom slučaju odlična ideja. Za sve mora da postoji mesto, pa je prostor za odlaganje u vidu zanimljivih korpi i kutija, ključan. Obratite pažnju i na radni prostor koji bi trebalo odvojiti od onog za igranje i urediti tako da naslednika motiviše na učenje.

Izvor:novosti.rs

0 32

To što imate balkon ili terasu, koji su čitav dan okupani suncem, ne znači da ovde neće uspevati cveće, začinsko bilje, povrće i voće.

Foto: Flickr/Doug Beckers

Kada govorimo o balkonu koji je okrenut prema jugu, podrazumevamo da nema ni malo senke. Dakle, sunce “prži” ceo dan. Bez obzira na to, postoji cveće, pa ćak i povrće i voće, koje će uspevati na takvom balkonu. Naravno, biće im potrebno više pažnje, posebno što se tiče zalivanja i prihranjivanja.

Imajte na umu da se posude, u kojima su biljke, pregrejavaju pa nije loše da budu bele boje. Zemlju možete prekriti drvenim malčem ili kuglicama, kako bi se sprečilo ispravanje vlage. Biljke će zahtevati više zalivanja, čak i dva puta dnevno. Zalivajte ih odstajalom vodom ili, ako je direktno iz slavine, ujutro hladnom, a uveče mlakom.

Biljke na južnoj strani balkona će zahtevati i više đubrenja, jer će više cvetati, pa ih prihranjujte svakih 10 do 14 dana.

Na sunčanoj strani se mogu uzgajati sve biljke koje ne zauzimaju puno prostora i vole sunce. Takođe, biljke koje obično rastu u delimičnoj senci, uspeće na ovakvom mestu, ako im možete pružiti hlad u popodnevnim satima.

 

 

Na sunčanoj strani se mogu uzgajati sve biljke koje ne zauzimaju puno prostora i vole sunce. Takođe, biljke koje obično rastu u delimičnoj senci, uspeće na ovakvom mestu, ako im možete pružiti hlad u popodnevnim satima.

Vertikalni vrtovi – odlično rešenje za mala dvorišta i balkone

Cveće
Cveće koje podnosi puno sunca su karanfili (Dianthus), pelargonija (Pelargonium), petunija (Petunia), verbena (Verbena officinalis), kadifa (Tagetes), noćna frajla (Mirabilis jalapa), hrizanteme (Chrysanthemum) i ruže (Rosa). Vrućinu i nedostatak vode odlično trpe bugenvilija (Bougainvillea) i prkos (Portulaca grandiflora).

Ako imate mesta, možete posaditi hibiskus (Hibiscus), vrtni slez (Altheaea rosea) i oleander (Nerium oleander). Također i plumeriu (Plumeria), jasmin (Jasminum officinale), gardeniju (Gardenia).

Začinsko bilje
Na južnoj strani će uspevati svaka vrsta bosiljka i peršuna. Možete uzgajati i mirođiju, ruzmarin, žalfiju i lavandu, kojima je potrebna malo veća posuda. U manjim posudama možete uzgajati origano, majčinu dušicu, borač, vlašac i nanu. Uzgoj stabla karija je takođe moguć, ako imate više prostora, jer mu treba veći lonac.

Povrće
Uzgoj povrća na sunčanom balkonu je jednostavan. Ovde će uspevati svo lisnato povrće, kao što su salate, ali i kelj, raštan. Sunce vole i paradajz, paprika, patlidžan, kao i krastavci, mahune, tikvice, šargarepa i rotkvice.

Voće
Možete uzgajati bilo koje patuljasto stablo. Sve citrusne sorte će rasti dobro na suncem okupanom balkonu. Takođe, na jugu će odlično uspevati i masline.

Izvor:agroklub.rs

0 38

Dnevna soba treba da bude jedno od najudobnijih mjesta u stanu. Pri uređenju ste se za početak sigurno pažljivo odlučili za kolorit koji će dijelovati umirujuće i toplo. U skladu sa tim ste ofarbali zidove, odabrali kauč i fotelje, kao i ostale komade namještaja različitih tekstura. Nakon što ste završili sa krupnim stvarima, na red su došle razne dekorativne sitnice kojima ste dnevnoj sobi dali dašak osobnosti.

Ako ste u procesu uređenja shvatili da vam nešto nedostaje, ali niste sasvim sigurni šta bi to moglo biti možda je riječ o tabureu. On je odličan i dekorativni detalj koji može biti višestruko koristan kao podloga za ostavljanje različitih stvari ili mjesto gdje na kraju napornog dana možete odmoriti noge.

Tabure je bio omiljen na francuskom dvoru u 17. vijeku i označavao je poseban status pa je tako kralj Luj XIV na njemu sjedio dok je primao zvaničnike i druge važne goste. Ovaj komad namještaja bio je rezervisan isključivo za plemstvo, tako da je odluka regentice Ane od Austrije da pokloni dva taburea damama koje nisu bile iz kraljevske porodice izazvala pravu buru na dvoru.

Izbor taburea za dnevnu sobu danas nije toliko skandalozan, već vrlo dobrodošao dodatak dekoru jedne dnevne sobe. Nadamo se da će vas naša današnja galerija inspirisati da se i sami odlučite za jedan zanimljiv model.

Izvor:kucica.net

0 29

Efektne su police koje idu od poda do plafona, a dekorateri preporučuju da se na stočić za kafu stave enciklopedije i knjige o putovanjima. Mnogi knjige stavljaju u dnevnu sobu, ali nema razloga da njima ne oplemenite ni spavaću

0 39

Kao što joj i samo ime kaže, dnevna soba služi za odmaranje u toku dana, okupljanje članova porodice, za popodnevnu dremku, za ćaskanje sa drugaricama, za igranje PES-a sa društvom. Nekako je najslađa popodnevna dremka upravo u dnevnoj sobi. Djeca najviše vole da se igraju u dnevnoj sobi. Vi uživate da vikendom čitate upravo tu.

Kada birate namještaj za dnevnu sobu, upravo zbog svega što smo naveli, trebalo bi više pažnje posvetiti udobnosti i funkcionalnosti, nego estetici. Naime, često ono što na prvi pogled izgleda neodoljivo nije baš i praktično ili udobno.

S obrizom na to da je uglavnom dnevna soba multifunkcionalna, trebalo bi prvo da obratite pažnju na veličinu prostorije. Ukoliko vaš životni prostor opremate “od nule”, onda pažljivo izmjerite dnevni boravak. Često na prvi pogled može da izgleda da je prostor veći, a onda kada stigne namještaj, ne znate što ćete da radite. Zato, korak po korak, prvo dimenzije, onda izbor namještaja.

Bilo da birate ugaone garniture ili sofe, razmislite da li biste možda u dnevnu sobu ubacili i neke dodatne komade namještaja. Naime, ako se odlučite za ugaone garniture, ukoliko su dimenzije prihvatljive ili imate još prostora, možete uvijek da dodate jednu ili dvije fotelje. Sve to zavisi od veličine dnevne sobe. Međutim, kada se odlučite za sofu, sigurni smo da ćete pored nje izabrati i neki stočić i fotelje, jer ćete imati dovoljno mjesta za sav nameštaj.

Naravno, ukoliko samo renovirate stan, onda je znatno lakše. Nešto od starog namještaja želite da izbacite i na njegovo mjesto dodate novi komad. Tako unaprijed znate kojim prostorim tačno raspolažete i koji stil i boja namještaja bi vam odgovarali.

Svaki dio namještaja trebalo bi lijepo upakovati i uklopiti kako biste mogu da uživate u svakom trenutku koji provodite bilo sami, bilo sa porodicom ili prijateljima u vašoj omiljenoj prostoriji.

Što ako nemate dovoljno prostora za ugaone garniture?

Kada dnevna soba nije mnogo velika, pa nikako ne dolaze u obzir ugaone garniture, onda bi trebalo razmišljati o nekoliko manjih komada namještaja. Naravno, tada u obzir dolaze i sofe i kauči, ali i fotelje. Dnevna soba bez fotelje nije dnevna soba, zar ne? Nađite malo mjesta gdje ćete uglaviti vaše omiljene fotelje, jer ipak nekako je udobnije iz fotelje pratiti utamicu ili omiljenu seriju.

Svakako, kada je spremanje stana ili opremanje novog životnog prostora u pitanju, trebalo bi na vrijeme promisliti što želite i kako će sve to izgledati. Ako nemate nekih konkretnih ideja, dobri savjeti za opremanje doma mogu se pronaći u brojnim specijalizovanim časopisima za kuću, a važno je napomenuti da dom treba opremiti na način koji se vama sviđa. Važan je vaš lični pečat, jer ako ga namjestite po sopstvenoj volji, neosporno je da ćete i te kako uživati u svom životnom kutku. Određeni stil, pažljivo odabrane boje i nijanse vaš su izbor, tako da se igrajte tokom opremanja doma, nemojte da vam to bude teret, dajte mašti na volju.

Izvor: zenasamja.me

0 27

I oni koji se u uređenje interijera ne razumiju pretjerano znaju da su ogledala sjajan način da prostoriju vizuelno povećate, ali i da joj date određenu dubinu. Ukoliko nemate neka umjetnička djela za zid u dnevnom boravku, stavite ogledalo u nekom interesantnom okviru i sigurno nećete pogriješiti.

Ogledala se posebno preporučuju za prostorije u kojima nema dovoljno prirodnog svjetla i velikih prozora, tu posebno mislimo na hodnike, predsoblja, kupatila, spavaće sobe.

Izvor:kucica.net

0 36

Kada je u pitanju uređenje doma tokom ljetnog perioda čini se kako eksterijer dobija najviše pažnje. Nikako ne trebate zapostaviti ni enterijer u koji pozitivne note ljeta možete unijeti kroz neke od sljedećih dekorativnih dodataka.

Tepih sa prikazom nekog egzotičnog voća

Ima li ljepšeg i sočnijeg ljetnog voća od lubenice? Dezen lubenice postane uvijek veoma popularan kako se približava ljetni period tako da ga možemo vidjeti na svemu od japanki i haljina preko peškira i dekorativnih detalja poput ovog makenog tepiha u ovom slučaju. Ukoliko ne možete pronaći lubenicu odlično će poslužiti i bilo koje drugo tropsko voće a taj motiv možete odabrati i za otirač na ulazu u dom

Zamjena boja

Vrijeme je da zagasitu paletu karakterističnu za zimski period zamijenite sa laganijim i svjetlijim bojama i teksturama koje mnogo bolje pristaju ljetnom periodu. Odlična opcija su jarke boje i motivi biljaka i cvijeća kao što je slučaj sa ovim jastucima. Poželjni motivi su i kolibri ptice kao i boje poput plave i zelene.

Sve je u znaku voća

Jedan od omiljenih dekorativnih motiva svih dekorater tokom ljeta su voćke. U ovom slučaju motiv je prenesen na vrlo efektan način na viseće posude za držanje cvijeća i biljaka.

Osvježite namještaj

Ako želite da osvježite namještaj ne morate na to trošiti ogroman novac već možete presvući namještaj u materijal koji bolje pristaje ljetnom periodu.

Pastelne boje su uvijek dobra ideja

Još jedan efektan način da napravite ljetni make over je i zamjena (ili dodatak) posuđa u nekoj lijepo pastelnoj boji poput ove

Popodnevna drijemka

Ako postoji neki materijal koji u potpunosti asocira na ljeto onda je to ratan. Bilo da ga odaberete u vidu dekorativnog detalja kao što je korpa ili nekog komada namještaja, radi se o odličnoj opciji. Odličan primjer je ova stolica za ljuljanje koja je idealna za duge lijene popodnevne drijemke.

Šarene vaze

Za dekoraciju možete odabrati i vaze za svijeće u raznim bojama i veličinama poput ovih koje su inspirisane minimalističkim dekorom.

Tapeta sa zanimljivom šarom

Želite osvježiti zidove tokom ljeta ali niste za opciju farbanja? Umjesto toga odaberite neku interesantnu tapetu u vedroj nijansi od koje će vaš dom odmah zablistati u novom svjetlu.

Viseći lusteri od ratana

Za kraj se još jednom vraćamo na ratan koji je ultimativni materijal za dekoraciju svakog ljeta a ovaj put je iskorišten pri dizajnu ovih interesantnih lustera.

Izvor:kucica.net 

RANDOM POSTS

0 3
Mada je njena biografija prepuna uspona i padova, Rijana danas važi za jednu od najboljih pevačica na svetskoj muzičkoj sceni Pevačicu neobične lepote i prodornih zelenih...

error: Content is protected !!
Inline
Inline