FILM PREPORUKA

0 5

Priča o trgovini i krijumčarenju ljudi na Balkanu sagledana očima mlade Kineskinje…

“Put lubenica” osvojio je mnoge nagrade: Pula, 2006., nagrada kritike Oktavijan i tri Zlatne arene, nagrada “Zlatna Antigona” za najbolji film i najbolju glazbu u Montpellieru, 2006., tri Grand Prixa (Eger, Mađarska, Tetouan, Maroko, Caserta, Italija, 2007.), nagrade u Ivanovu u Rusiji za najbolju glumicu, a na 31. međunarodnom festivalu u Clevelandu u Americi proglašen je najboljim filmom istočne i srednje Europe.

“Put lubenica” je film o trgovini i krijumčarenju ljudi. Film je nastao prema ideji našeg poznatog glumca Ive Gregurevića, a inspiriran je istinitom pričom o dvanaestoro ilegalnih imigranata koji su se utopili u rijeci Savi, na granici Bosne i Hrvatske. Događaj je sagledan očima mlade Kineskinje koja je u toj nesreći izgubila oca, a upoznala bivšeg vojnika Hrvatske vojske, tek izliječenog narkomana koji pati od PTSP-a i koji je u ratu izgubio sve. Jezična i kulturološka barijera između glavnih likova daje posebnu dimenziju filmu, prožetom bolnom spoznajom kako je teško nositi se s teretom koji nikada neće biti moguće odbaciti – mjestom rođenja.

Režija: Branko Schmidt
Uloge: Krešimir Mikić, Sun Mei, Leon Lučev, Armin Omerović, Emir Hadžihafizbegović, Ivo Gregurević, Slobodan Maksimović, Zijah Sokolović, Darijo Velićan, Dora Lipovčan

0 63

Da li treba dati nekome svoje srce kad znaš da to ne znači zauvek? Sun Mi boluje od jedne bolesti krvi zbog čega je često bila bolesna i provodila vreme u bolnici tokom odrastanja. Uprkos svojoj bolesti, Sun Mi pokušava da živi punim plućima. Sada pravi parfeme, praveći miris od cveća i začina koje sakuplja putujući svetom. Jednom je otišla u akvarijum. Sum Mi tamo upoznaje Sang Vua, plivača koji radi u akvarijumu i brine o životinjama. Kako se budu zaljubljivali jedno u drugo, da li će moći maksimalno da iskoriste svoje zajedničko vreme? ”Sneg na moru” je film iz Južne Koreje iz režije Kim Džong Kvona.

Prevod: Dašak Azije

0 59

Romantična saga o povratniku iz egzila koji pronalazi sreću vrativši se u rodni grad…

Divko Buntić, sada bogat čovjek, nakon godina egzila, vraća se u svoj rodni grad, s novom, mnogo mlađom ženom i novim Mercedesom. Željan je sitnih osveta, a prva njegova pobjeda je izbacivanje bivše žene i sina iz kuće u kojoj su stanovali. No, onda se njegov sin Martin i njegova nova žena Azra zaljubljuju. Rat kuca na vrata malog grada i kada sve počinje izgledati izgubljeno za Divka, on dobije jednu stvar zbog koje se i vratio: svoju bivšu suprugu.

Režija: Danis Tanović
Uloge: Miki Manojlović, Boris Ler, Mira Furlan, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Ermin Bravo, Jasna Ornela Berry, Miralem Zupčević,Mirza Tanović

0 84

Dvije povezane priče s istom temom, dvije neiskusne žene tragaju za pravim muškarcem…

Film, snimljen 1984., nastao je prema popularnom romanu “Štefica Cvek u raljama života” poznate spisateljice Dubravke Ugrešić, koja je također i koscenarist filma.

Štefica Cvek, daktilografkinja, debeljuškasta i uljuljana u svoju dosadnu svakodnevnicu željna je ljubavi te misli kako će se svi njezini problemi riješiti kada upozna pravog muškarca. Neiskusna s muškarcima, sluša savjete svoje prijateljice Marijane i stare tete s kojom živi.

Dunja je redateljica koja režira ljubavni film o jadima punašne službenice Štefice Cvek. Paralelno se odvija Dunjina priča i Štefičina. Iako su različite provenijencije, njihove su priče slične


Režija: Rajko Grlić
Uloge: Gorica Popović, Vitomira Lončar, Bogdan Diklić, Rade Šerbedžija, Velimir Bata Živojinović, Mira Furlan, Mladen Raukar

0 65

Upečatljiva drama o potrazi za individualnošću i moći bratstva. “Krv i ples“ režirao je nagrađivani redatelj glazbenih videospotova i reklama, Sylvain White (I’ll Always Know What You Did Last Summer), koji nam cijelu priču prikazuje svojstvenim stilom i nevjerojatnom energijom.

Kad DJ (Short), problematični mladić iz L.A.-a, ode u Atlantu na Truth University, otkrije „stepanje“, starinski način plesa koji tradicionalno izvode članovi afroameričkih bratstava na sveučilištima. Cilj je da ekipe izvode složene pokrete i pri tom stvaraju ritmične zvukove svojim tijelima. DJ, zbog svog talenta i pokreta inspiriranih hip-hopom, uskoro postaje predmet rivalstva između dva bratstva, među kojima će se o pobjedniku odlučivati pred rasprodanom arenom na godišnjem natjecanju u stepu.

Režija: Sylvain White
Uloge: Columbus Short, Meagan Good, Ne-Yo, Darrin Dewitt Henson

0 7

Majčina ljubav ne poznaje granice…

U SAD-u, svakih 40 sekundi nestane jedno dijete. Nikada ne razmišljate da se to može dogoditi i vama. Dok se ne dogodi.

Sama i uplašena, Kate McCoy ne želi prepustiti sudbinu i život svoga sina otmičarima. U ključnom trenutku ona odluči uzvratiti. U napetoj utrci protiv vremena, Kate ništa ne može spriječiti u nevjerojatnoj potjeri spašavanja života svoga sina.

Režija: Luis Prieto
Uloge: Halle Berry, Sage Correa, Chris McGinn, Lew Temple

0 111

Mlada devojka na teži način uči o životu i ljubavi…

Debitanski film reditelja Bore Draškovića autentično je ostvarenje koje odlikuju vrlo nadahnuti glumački nastupi, posebno Milene Dravić. Film je nagrađen Srebrnom arenom na festivalu u Puli, a prikazan je i na Filmskom festivalu u Berlinu.

Na nedovršenu železničku stanicu u malom hercegovačkom mestu dolazi Milka, čestita devojka koja je uverena da je život još pred njom. Hrabro izbegava sve nametljive ponude uviđajući da sebi time samo povećava broj neprijatelja. Kad napokon pronađe čoveka koji joj odgovara, nestrpljenje i osveta odbačenih obožavatelja kulminiraju. Milka sa još jednim životnim ožiljkom ostaje bez posla, ljubavi i kuće.

Režija: Boro Drašković
Uloge: Milena Dravić, Dragan Nikolić, Pavle Vuisić, Mihailo Janketić, Josif Tatić, Božidar Bunjevac, Miloš Kandić, Mirko Kraljev…

0 67

Mentalno bolesni beskućnik pokušava okrenuti novi list u životu…

George je mentalno bolesni beskućnik koji godinama nije mogao zadržati posao. Tumara gradom tražeći hranu, alkohol i sklonište. Pokušava i doći u kontakt s otuđenom kćerkom. Kako vrijeme prolazi tako George pokušava iskoristi neke od socijalnih usluga koje pruža grad New York, ali nema odgovarajuće dokumente za dobivanje financijske pomoći. Sprijatelji se s beskućnikom koji tvrdi da je bio uspješan jazz glazbenik i koji će mu pomoći u popravku odnosa s voljenom kćeri.

Režija: Oren Moverman
Uloge: Richard Gere, Ben Vereen, Jena Malone

0 87

Trogodišnja romansa između pjesnika iz 19. stoljeća John Keatsa i Fanny Brawne koja se desila pred kraj njegovog života.

Režija: Jane Campion
Scenario:Jane Campion, Jane Campion (screenplay), Andrew Motion (biography “Keats”)
Glumci: Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Kerry Fox

RANDOM POSTS

0 0
Ležerna i prijatna za nošenje, sa elastinom ili bez njega, štrikana odeća od pamuka idealno se uklapa uz gotovo sve letnje modne kombinacija ZA vrele...

error: Content is protected !!