Blog

Kako naučiti decu da cene novac

  |   Dom i porodica

Nikada nije prerano da naučite decu da cene novac…

Međutim, odakle početi i kako mu to najbolje objasniti?

1. Počnite da čuvate novac

Jednostavnije ne može biti – stavite flašu sa malim prorezom ili teglu u kojoj ćete štedeti novac. Bitno je da predmet u kojem ćete čuvati novac bude providan, jer je efektivniji – deca vizuelno mogu da gledaju kako im ušređevina raste. Za svaki dinar koji zarade (za rođendan, neki praznik, ili od gostiju), recite im da izdvoje malo do cele sume i da je stave u ušteđevinu. Kada budu ušteledi 100-200 dinara, metalni novac im ukrupnite i pohvalite ih kako su uspeli da sakupe ne tako malu sumu.

2. Napravite listu želja i budžet

Kada pomognete deci da naprave listu onoga što žele, ali i objasnite da skupljaju novac za to, to će ih naučiti da čuvaju novac za neke bitnije stvari koje žele, umesto da ih troše na gluposti, poput grickalica ili sličnog. Na listi treba da budu sve stvari koje žele, poređane po važnosti. Kada sakupe novac, ponudite se da im pomognete oko kupovine.

3. Ne kupujte ih odmah nešto što žele

Samo zato što idete u radnju da kupite nekom drugom detetu poklon za rođendan, ne znači da i vaše dete treba da dobije novu igračku. Svaki put kada odete u kupovinu, obnovite sa detetom svrhu kupovine. Ako vide nešto što bi voleli da imaju, ohrabrite ih da to stave na listu svojih želja i da za to sakupljaju novac. Ova lekcija je jako bitna, jer će dete shvatiti da treba da čuva novac i da ne mora uvek da zavisi od oca i majke.

Izvor: zenskimagazin.rs