Blog

KAKO DA ZNATE KADA JE PRAVO VREME DA I VAŠE DETE DOBIJE MOBILNI TELEFON

  |   Dom i porodica

Mobilni telefon je za decu često broj jedan na spisku želja za poklon za rođendan ili neku drugu priliku. Pritisak okoline i vršnjaka svakako utiče na dečiju želju da poseduju tu spravicu, ali i roditelji su takođe svesni pozitivnih strana korišćenja telefona u svakodnevnom životu. Danas je dogovaranje o tome ko će otići po dete u vrtić, ili ko će ih odvesti na fudbal maltene nezamislivo bez mobilnog telefona, da ne pričamo o proveravanju da li su deca stigla kući posle škole. Pitanje da li su mobilni telefoni dobri za decu još uvek se postavlja, a posebno koji je uzrast odgovarajući za prvi mobilni telefon.
Pre samo desetak godina, vođenje računa o tome šta deca rade je podrazumevalo da roditelji pre nego što ih puste negde pričaju sa njima o tome gde idu, sa kim i kada će se vratiti. Danas, međutim, roditelji imaju sasvim novu taktiku za dobijanje ovih informacija – mobilne telefone. U nekim porodicama, korišćenje ove nove alatke funkcioniše odlično, posebno ako se postave jasna pravila i očekivanja od telefona, dok druge porodice smatraju da telefoni nisu pravi način za praćenje šta deca rade.

Postoji li granica kada je dete spremno za mobilni telefon?
Teško je dati pouzdan odgovor kada je dete spremno za odgovornost da koristi mobilni telefon. Oni su danas postali toliko normalni u svakodnevnom životu da zaboravljamo da to nisu samo moderni gedžeti, već podrazumevaju određene mesečne troškove. Ako razmišljate o tome da detetu kupite mobilni telefon jedna od odrednica može da vam bude procena da li je ono spremno da prihvati odgovornost da se pridržava dogovorenog limita za mesečnu potrošnju. Drugi faktor procene može da bude spremnost deteta da vodi računa o uređaju – neko dete će u petom razredu biti sposobno da vodi računa o telefonu, dok će ga drugo zaboraviti u školi ili džepu farmerki koje ubaci u mašinu za pranje veša, što samo govori o tome da još nije spremno za tu odgovornost. Obzirom da vi najbolje poznajete svoje dete procena o njegovoj spremnosti za telefon je na vama.

Mobilni telefon kao osećaj sigurnosti
Roditelji često nisu oduševljeni idejom da kupe deci mobilni telefon, ali nakon što se odluče na to, neočekivano osete pravo olakšanje jer im telefon pruži osećaj sigurnosti budući da znaju da u svakom trenutku mogu da se čuju sa detetom, znaju gde je i da li je sve u redu. Istina je da telefon nije garancija da ćete biti uključeni u život svog deteta i uvek znati šta se dešava, ali svest da imate mogućnost da se čujete sa detetom u momentu kad ste zabrinuti može da bude olakšanje u onom osetljivom periodu odrastanja kada s jedne strane želite da budete sigurni da je dete bezbedno i istovremeno ste svesni da treba da mu dajete više slobode. Za taj proces osamostaljivanja, ovaj uređaj može da bude velika podrška.

Isto tako, mobilni telefon ne može da bude jedini način da budete uključeni u dešavanja. Deca predtinejdžerskog i tinejdžerskog uzrasta mogu da budu posebno osetljiva na vaše nastojanje da znate gde se nalaze. Uostalom, roditelji su odavno pre mobilnih telefona osmislili načine da znaju gde su im deca. Sigurno, kao i većina drugih mama, možete da nabrojite nekoliko mesta gde se dete igra ili nekoliko drugara sa kojima verovatno provodi vreme. Zato, ne oslanjajte se ipak u potpunosti na zvanje telefonom, uostalom, kada se dogovorite sa detetom gde ide da se igra i kada će se vratiti bez zivkanja da proverite šta radi pružate mu upravo onu dozu odgovornosti i nezavisnosti potrebnu za razvoj.

Potrebe i pravila
Razlozi kupovine mobilnih telefona za decu se razlikuju od porodice do porodice. Neke porodice imaju zaista mnogo aktivnosti i porodični život je gotovo nezamisliv bez mobilnog telefona. Kada svi imaju različite obaveze, ili kada jedan od roditelja često putuje, oni takođe mogu da budu veliko olakšanje. Ako deca ostaju duže u školi ili imaju neku neplaniranu vannastavnu aktivnost, jedan kratak poziv može da oslobodi roditelj brige – iz svega toga sasvim je jasno da mobilni telefon mnogostruko olakšava potrebu da komuniciramo sa porodicom, ali kao i uz svaku drugu „privilegiju“ za decu i njega prate određena pravila.

Nastojite da izbegnete kasnije sukobe sa detetom oko korišćenja telefona tako što ćete pri kupovini zajednički ustanoviti osnovna pravila:
Bez prekoračenja dogovorenog limita potrošnje
Bez dopisivanja i zvanja u toku školskih časova
Nema korišćenja telefona tokom obroka
Domaći zadaci su prvi na redu, tek posle toga telefoniranje ili gledanje videa sa Interneta

Korišćenje telefona i poštovanje dogovorenih pravila će omogućiti vašem detetu ne samo da komunicira sa vama u hitnim slučajevima, nego i da nauči neke važne lekcije – da elektronski uređaji kakav je telefon nisu igračke nego oprema, da vodi računa o stvarima koje mu kupite i da uvidi i poštuje granice.

Izvor:najboljamamanasvetu.com