Blog

Kako da se rešite ustajalog mirisa u kući?

  |   Kako Da

Redovno održavate higijenu u kući, ali primećujete da se neki neprijatni mirisi dugo zadržavaju. Neprijatni mirisi od kuvanja i duvanskog dima, se mogu uvući na najrazličitija mesta. Nađite njihove izvore i rešite ih se na duže vreme ili trajno.

Provetravaje redovno prostorije

Cirkulacija vazduzha će odraditi deo posla. Svako jutro čim ustanete otvorite prozor na pola sata, čak i zimi, i već će biti lepše. U toku dana kada osetite da je vazduh „težak“ u prostoriji, ponovo otvorite. Kada vaši ukućani nisu u kući napravite promaju.

Osvežite tepihe, nameštaj presvučen platnom

Operite tepihe dubinski barem dva puta godišnje. U međuvremenu ih održavajte tako što ćete s vremena na vreme napraviti penu od vode i sredstva za pranje tepiha ili sredstva za pranje sudova i utrljajti samo penu u tepihe, brzo će se osušiti, posle ih samo usisajte.

Operite zavese

Perite zavese barem jednom mesečno, sa vašim omiljenim omekšivačem. Odmah će se osećati razlika u prostorijama.

Plišane igračke

Pored toga što upijaju prašinu, skupljaju i neprijatne mirise. Operite ih nekoliko puta godišnje. Na taj način sačuvaćete zdravlje vaše dece, a i lepo će mirisati.

Odeća

Primetili ste da neseznoska odeća poprimi ustajali miris u periodu kad je ne nosite. Kad nastupi sezona nošenja ovih stvari, ne možete sve za dva dana oprati, to je komplikovan posao, a i nije jeftin. U toku nesezone, kada imate mesta u mašini ubacite koji komad ove garderobe. Nemojte držati odeću u prostorijama u kojima kuvate i pušite, pogotovo ne jakne. Ubacite u ormane sapune, specijalne mirišljave sapune baš za odeću, napravite sami vrećice od bilja sa vašim omiljenim mirisima.

Obuća

Provetravajte redovno i obuću, bez obzira, da li nekom neprijatno mirišu stopala ili ne. Iznesite obuću na terasu ili dvorište. Ako nekom neprijatno mirišu stopala, ostavljajte obuću napolju preko noći, kako bi neprijatan miris nestao.

Kuvanje

Kada kuvate ukusne specijalitete, njihov ukus je odličan, ali miris se dugo zadržava u kući. Probajte kada kuvate da zatvorite vrata od kuhinje, a prozor otvorite, i da uključite aspirator, ukoliko ga imate. Ako živite u garsonjeri obavezno nabavite aspirator i trudite se da sklonite jakne i ostale odevne predmete kada kuvate, jer one jako upijaju mirise.

Pušenje

Nemojte da pušite u celoj kući, odredite jednu prostoriju za to u zimskom periodu. Leti pušite na terasi ili u dvorištu. Objasnite vašim gostima da je takvo pravilo kod vas u kući i oni se neće naljutiti. Uostalom sve je više ljudi koji to praktikuju. Baš ako imate specijalne goste, koji dolazae 2-3 puta godišnje, dozvolite im i upalite mirišljavu sveću, ona će upiti miris duvana.

Izvor: kakopedija.com