Blog

Kako da se jednom zauvijek riješite lošeg zadaha?!

  |   Kako Da

Iako će žvaka ili mentol bombona donekle poboljšati stanje, ovo rešenje je kratkotrajnog daha. Pranje zuba je vrlo bitno, ali ne i najbitni korak, navode brazilski naučnici. Ono što vam je potrebno je kompletna strategija.

Loš zadah uzrokuju isparljiva sumporna jedinjenja koja nastaju usled aktivnosti bakterija koje nastanjuju usta. Njihovo prisustvo može prouzrokovati nastanak karijesa, infekcija i brojnih drugih oboljenja, piše B92.

 

Ali, prema istraživanju objavljenom u magazinu “Clinical Periodontology”, najveći problem predstavlja jezik.

 

Naime, ova velika oblast ispunjena je velikim brojem pukotina i udubljenja koje predstavljaju idealno okruženje za prekomerno razmnožavanje mikroorganizama.

 

Zato i ne ludi što sdu u zasebnim studijama naučnici iz Japana ustanovili da su naslage na jeziku imaju najveći uticaj u nastanku isparljivih sumpornih jedinjenja.

 

To takođe objašnjava zašto je neprijatan dah najjači ujutru, s obzirom na to da se preko noći naslage gomilaju na jeziku.

 

Prva, i najbitnija stvar, u neutralisanju neprijatnog zadaha bila bi dobra higijena jezika. Jezik možete čistiti plastičnim vlaknima ili specijalnim naborima na poleđini četkice za zube. Nabori svakako predstavljaju bolju opciju jer plitki plastičnji reljef omogućava efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, za razliku od četkanja koje bi moglo da prouzrokuje dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

 

Takođe, koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno. Na taj način uklonićete sitne čestice hrane čije truljenje uzrokuje nastanak sumpornih isparenja. Tačno je da ovo nije nikakva novost, ali je činjenica da se mali broj ljudi pridržava ovog saveta.

 

Poslednji savet – redovno hidrirajte svoja usta. Nedovoljna količina pljuvačke uzrokuje taloženje naslaga kojima bakterije počinju da se hrane, a zatim i prekomerno razmnožavaju, a kao rezultat nastaju isparljiva sumporna jedinjenja.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba