Blog

Kako da podržite svog supruga ako je izgubio posao

  |   Kako Da

Kada muškarac izgubi posao, to postaje problem za celu porodicu.

Gubitkom posla muškarac postaje razočaran u sopstvene sposobnosti, jer karijera je za mnoge od njih gotovo najvažnija stvar u životu, način samoafirmacije, ponosa i prosperiteta.

Kako podići glavu visoko svom partneru i početi ponovo? Ne zaboravite da je vaša pomoć neophodna.

Danas, u periodu krize i sve veće nezaposlenosti, ostati bez glavnog izvora prihoda nije naivna stvar, ali važno je pronaći izlaz iz takve teške situacije sa minimalnim gubicima.

Kada muškarci ostanu bez posla, žene nisu uvek u potpunosti u stanju da razumeju stvarno stanje, što često dovodi do afera, optužbi i drugih teškoća. Tradicionalno, muškarac je hranilac za svoju porodicu, a kada gubi tu ulogu, teško je zamisliti sa kakvim se mislima suočava. Oseća strah i bes, nevoljnost, ljut je na sebe, a zatim se to nezadovoljstvo odražava na čitavu porodicu.

U tom stanju, mnogi muškarci jednostavno beže od problema tako što „odlaze“ u virtuelni svet kompjuterskih igara ili gledanje TV-a.

Kako da pomognete svom partneru?

Pre svega, supruga treba da bude strpljiva. Nećete olakšati situaciju ukoliko paničite, jadikujete i uzdišete, žaleći se na sudbinu i brinete glasno, uz pitanje „Kako ćemo sada da živimo?“

Najpametnije je da prvih nekoliko dana nakon otkaza ćutite, pokušate da se opustite, ne izražavate svoje emocije na pogrdne načine. Nema potrebe da stalno krivite ili žalite svog partnera, zapamtite, on je odrastao čovek, a ne dete. Ne optužujte ga i ne vređajte. Takvo ponašanje sigurno neće doneti ništa dobro. Raspravljajte o situaciji u mirnoj atmosferi, pokažite suprugu koliko ga volite, koliko ste spremni da ga podržite i pomognete u teškom periodu.

Naglasite da – nije kraj sveta i podsetite ga da je ovo problem porodičnog karaktera, i shodno tome, problem ćete rešiti u krugu porodice. Najvažnija stvar u ovoj situaciji je da ne preterujete sa utehom i saosećanjem, jer reči utehe u velikoj meri slabe i postepeno obeshrabruju želju muškarca da bilo šta uradi.

Ako je prošlo nekoliko dana, nedelja, možda mesec dana, a vaš suprug nije izašao iz krize, morate preduzeti mere. Pokušajte da nametnete obaveze oko domaćinstava i dece, setite se šta sve u domu treba da se popravi – jer došlo je pravo vreme za to!

Aktivno tražite posao ne računajući na njegove profesionalne aktivnosti, žena može uvek da pregleda oglase za posao i pošalje njegov CV ukoliko misli da je to ispravna i dobra prilika. Postoje trenuci kada muškarac, pošto je radio dugo vremena određeni posao, nije u stanju da se samostalno prebaci na nešto novo – čak i za sasvim adekvatan posao. On će tražiti izgovore – živi daleko od kancelarije, mala plata, neugodni raspored, i tako dalje. Možda treba da razgovarate i pokušate da ubedite supruga da ponekad treba da pokuša nešto novo, i da je možda novi posao upravo ono što je tražio celog života.

Ponekad se desi da sve aktivnosti supruge, podrška i stvarna pomoć uz preklinjanje da traži posao – prođe bez uspeha, a čovek nastavi da žali za sobom i leži na kauču.

Kako da pomognete svojoj porodici u tom slučaju?

Moguće je da je došlo vreme da se krene dalje sa ozbiljnim i drastičnim merama. Za početak ograničite potrošnju novca i recite mu da može da raspolaže sa novcem samo po vašem nahođenju.

Ukoliko ni ograničene sume novca ne nateraju vašeg partnera da se pokrene i nađe posao, vreme je za surovi ultimatum. Recite mu ozbiljnim tonom da ćete ukoliko ne pronađe posao podneti zahtev za razvod. Znamo da ovo zvuči surovo, ali nekada su ovako oštre reči jedini način za trežnjenje partnera. Ukoliko ne želi da vas izgubi, i shvati da ste ozbiljni, prihvatiće bilo kakav posao.

Izvor: zenskimagazin.rs