Blog

Kako da odaberete parfem?

  |   Kako Da

Da li i vi spadate u one kojima je pravi problem da se u kupovini odluče za oderđeni parfem? Pomirišete jedan, drugi…peti i jednostvano ne znate koji vam se dopada. Na kraju vam se pomešaju svi ti mirisi i zaboli vas glava od njih.

U tom slučaju, potrebni su nam uputstva, kako da odaberemo miris na pravi način? Evo nekoliko saveta stručnjaka vodećih svetskih brendova parfema, koji nam mogu biti od pomoći.

Pre svega, objašnjavaju nam da procena mirisa zahteva posebno okruženje – baš kao slušanje muzičkog komada i gledanje umetničkog dela, zahteva koncentraciju i određeno stanje uma. Da bi doživeli miris, moramo da isključimo sva ostala čula. Zato nam preporučuju da zažmurimo dok udišemo miris, jer se tako isključuju vizuelni stimulansi.

Postavite sebi pitanje: ‘Da li ova mirisna nota izaziva kod mene ushićenje i podiže mi raspoloženje?’ Već odgovor na ovo može biti pokazatelj da li je to parfem za nas ili nije.

U nosu se svakodnevno obnavljaju oflaktorne ćelije, i to je jedino čulo koje funkcioniše na ovakav način. Zato je idealno vreme za testiranje parfema jutro, kako zbog regenerisanih oflaktornih ćelija, tako i zbog činjenice da je mozak najopušteniji ujutro.

Stručnjaci kažu da obavezno prsnemo miris na kožu, jer kako navode – parfem je kao komad odeće na vešalici, i oživljava tek u dodiru sa našim telom. Pravo mesto gde treba isprobati parfem je unutrašnja strana ručnog zgloba, tamo gde je koža tanka i meka. Još bolje, na levi zglob prsnite jedan, a na desni drugi miris – pa ih uporedite. Kada udišete miris, dišite plitko i kratko, kako se nos ne bi brzo ‘zasitio’. Kada u potpunosti osetite mirisnu notu, prekinite da ga udišete.

Važno je da budemo umereni u broju parfema koje udišemo odjednom, a kako nam preporučuju –  neka to bude maksimalno tri odjedanput. Takođe, od koristi je i da suzimo izbor na određenu mirisnu notu, ukoliko znamo koju preferiramo. Ako volite cvetne parfeme, onda u okviru te grupacije vršite potragu za svojim novim mirisom.

Izvor: zenska.tv