Blog

Kako da očistite odvod bez upotrebe hemikalija

  |   Kako Da

Ako primjetite da vam voda slabije otiče iz sudopere, problem možete riješiti i pomoću namirnica i preparata koje već imate u kući. Za čišćenje odvoda sudopere vam nisu potrebne opasne hemikalije neprijatnog mirisa.

 

Kvasac

Dva paketića živog kvasca će riješiti problem. Samo pustite kvasac da teče niz odvod, sačekajte malo, sipajte i malo soli, a onda za tim sipajte čašu vrele vode. Sačekajte 45 minuta, pa sipajte još jednu čašu vrele vode.

Soda bikarbona i sirće

Ova mješavina dovodi do hemijske reakcije koju možete iskoristiti da očistite odvod. Odnos sode bikarbone prema sirćetu treba da bude 1:2. Kad sipate ovo u odvod, početi će da šišti, sačekajte 10ak minuta, pa isperite vrelom vodom. Ako voda i dalje ne otiče normalno, ponovite cijeli proces.

Tečnost za sudove

Odvod u kuhinji vam vjerovatno stvara problem zbog masti koja se nagomilala negde niz cijevi, a tečnost za sudove je napravljena da uklanja masnoće. Sipajte dosta tečnosti u odvod, a za njom sipajte dosta ključale vode.

Sok od limuna i soda bikarbona

Nakon ovoga će vam odvod biti funkcionalan i mirisan, a pritom je rješenje mnogo zdravije po vas od hemikalija koje se inače koriste za čšćenje odvoda. Odnos limuna i sode neka bude pola-pola, sipajte je u odvod, i pustite par minuta da pjeni prije nego što isperete vrelom vodom.

Izvor: stvarukusa.rs