Blog

Kako da jednostavno održavate nameštaj

  |   Kako Da

Fleke ali i prljavštinu uglavnom dobro skida sapunica. Tvrdokorne mrlje od vode na drvenim površinama skinuće mešavina duvanskog pepela i običnog ulja

ODRŽAVANjE i čišćenje nameštaja na pravi način produžiće njegov vek trajanja. Farbanje i lakiranje definitivno su najdelotvorniji, ali postoje i jednostavniji načini da se povrati i održava sjaj nameštaja od različitih materijala.

PREPORUČLjIVO je da nameštaj napravljen od neobrađenog drveta uvek čistite običnom krpom za prašinu, dok veoma zaprljana mesta možete da obrišete i vlažnim sunđerom. Komadi nameštaja od neobrađenog drveta biće potpuno zaštićeni ako na njih posle čišćenja nanesete tanak sloj voska. U slučaju da koristite vlažnu krpu, velike su šanse da ćete na neobrađenom drvetu napraviti fleke.

OŠTEĆENA mesta na drvetu čistite tako što sunđer natopljen vodom ostavite preko noći na delu koji je kritičan. Ujutro ćete primetiti da je drvo nabubrilo i da je ogrebotina na materijalu nestala.

LAKIRANI nameštaj uvek treba čistiti mikrofiber (magičnim) krpama, a mrlje sa njega možete ukloniti toplom vodom uz dodatak sapunice. Nakon toga je vrlo važno da ga dobro osušite i ispolirate.

UTRLjAVANjE mešavine duvanskog pepela i jestivog ulja vrlo efikasno uklanja tvrdokorne mrlje od vode sa drvenog nameštaja. Umešanu masu nanesite na mrlju i ostavite je tu oko pola sata. Nakon toga je uklonite i dobro ispolirajte tretirano mesto.

PASTA za zube je savršen saveznik prilikom uklanjanja ogrebotina sa staklenih ploča stolova, a sve što je potrebno učiniti jeste da nanesete kaladont na oštećeno mesto i dobro ispolirate mekom krpom.

MEBL nameštaj možete da čistite vlažnom četkom, dok njegove boje možete da osvežite upotrebom posebnih, penastih sredstava za čišćenje ili običnom sapunicom. Vrlo je važno da to radite mekom četkom i da ne preterate sa vodom.

BLAGA mešavina vode i sapunice je savršeno sredstvo za čišćenje nameštaja od ratana, ali poslednjoj vodi, prilikom ispiranja, dodajte vrlo malo soli kako bi ostao elastičan duže vreme.

Izvor:novosti.rs