Blog

“Floral print” enterijeri

  |   Architecture & Design

Jedan od načina da prostor izgleda živo i svježe jeste upotreba cvjetnih dezena i dekora sa cvjetnim printom.
Cvjetni dizajn je sve popularniji jer se kroz svijetle tonove, unosi svjetlost u prostoriju, za razliku od tamnih, koji svjetlost apsorbuju. Ambijenti ispunjeni cvjetnim detaljima djeluju veoma privlačno i najčešće su kombinovani sa ugodnim materijalima (plišane fotelje, deke, meki jastuci, prirodni pamuk i slično). Šarene prostirke postavljene ispod stolica ili stola daju toplinu jednobojnom namještaju i to je samo jedna od prednosti ”floral printa”.


Mnogobrojne nijanse osvježavajuće zelene, ružičaste, ljubičaste, crvene, narandžaste ili žute krase enterijere koji su inspirisani cvijećem i detaljima. To su elegantni cvjetovi (kale, ljiljani) na draperijama i zavjesama, šik grafička silueta cvijeta u omiljenim jednobojnim ramovima, cvjetna štampa na tapetama ili tkaninama, i tako se redaju neodoljivi dezeni kojih se ljubitelji cvijeća jako teško odriču.


Ako se sagledaju opcije suptilnih, neutralnijih, prirodnih shema boja – one također imaju svoje prednosti. Pastelna boja lavande, narandžasta u kombinaciji sa bež ili plavom krase domove koji odišu jednostavnošću, a opet malo podsjećaju na stare domove, gdje je vladala toplina.

Bilo da je mali akcent ili ”dramatična” dekoracija cvjetnim uzorkom, ideje sa ovim načinom dekoracije donose nježnost pupoljka u svaki dom, kao što može da se vidi i na fotografijama koje smo izabrali za vas:

Izvor:enterijer.ba