Blog

Baba i deda su veoma važni u odrastanju dece

  |   Dom i porodica

Već generacijama kruži priča da su baba i deda veoma važni u odrastanju dece. Već generacijama roditelji dece odbijaju da poslušaju svoje roditelje kada su njihova deca u pitanju. Zašto je to tako?

Babe i dedovi su nazamenljive osobe. Svako detinjstvo je šarenije i bogatije imanjem babe i dede. Uz njih je odrastanje lakše, lepše i lagodnije. Kako deci tako i roditeljima. Nedavno istraživanje je pokazalo da svaka peta baba stane u odbranu svog unučeta, iako je svesna da je ono uradilo nešto zbog čega treba biti kažnjeno. Razlog tome leži u mnogo većem životnom iskustvu, a samim tim i opuštenosti u odnosu koje babe imaju sa svojim unučićima. Nijedna ispitanica nije navela kao razlog rušenje autoriteta. Većina njih je navela kao razlog-ljubav.

Ona bezrezervna, bezuslovna, vanvremenska i vanprostorna ljubav koju oseća prema detetu svog deteta.

I začudo, deca su mnogo poslušnija kada je komanda stigla od babe ili dede. Ne postoji odbijanje, potoji samo kompromis. Roditelji bi rekli potkupljivanje, ucena. Jer, baba i deda uvek ponude nešto u zamenu za učinjeno. Ali isto tako i uvek dobiju ono što traže.

Većina roditelja se pita zašto onda njihovi roditelji nisu bili takvi kad su oni bili mali. Zašto se nisu tako blesavili, toliko strpljivo slušali, tako lepo se igrali sa njima. Nedostatak ljubavi sigurno nije opcija. Šta je onda u pitanju?

Iskustvo i svest koje su baba i deda stekli tokom života. Želja da uživaju u malim bićima. Jer dok su oni bili roditelji možda nisu imali toliko vremena. Možda nisu znali kako. Ali želja je ostala. I prenela se na unuke. To je razlog zbog kog ne treba da gunđate kada baba i deda ugađaju vašem detetu više nego što vi mislite da je potrebno. Ugađanja nikad dosta. I deca to veoma cene. I raspoznaju čija emocija je iskrena, a čija nije. Dete tačno zna kada ga neko (pa i sopstveni roditelj) ucenjuje da bi dobio nešto za uzvrat. A baba i deda to rade samo da bi zadovoljili unučiće.

Zato ni roditelji ne treba da budu nezadovoljni. U ovoj priči svi dobijaju. Dete babu i dedu koji će na kraj sveta otići sa njim. A roditelji sjajnu iskustvenu podršku, bez bilo kakve zadnje namere. I malo više vremena za sebe. Nije malo, morate priznati.

Zato, živele sve babe i dede ovog sveta. Za radosnije detinjstvo.
Izvor:pasarella.rs