Blog

9 stvari koje nikada ne bi trebalo da branite deci

  |   Dom i porodica

Određena ograničenja neće decu “spustiti na zemlju”, kako mnogi roditelji misle – na taj način ćete im, tvrde psiholozi, usporiti razvoj.

Psiholozi tvrde da ograničavanja mogu da učine da se dete oseća sugurnije i spokojnije. Međutim, određene restrikcije mogu učiniti upravo suprotno – da uspore detetov razvoj i naprave od njega nesigurnu osobu. To sigurno ne želite, zar ne?

Pogledajte koje stvari ne bi trebalo da branite svojim mališanima:

1. Da postavljaju pitanja

Dok odrastaju, deca se tek upoznaju sa svetom i stvarima oko njega, te je sasvim prirodno i normalno da imaju milion pitanja za vas. Možda će vam ponekad biti teško da nađete odgovor na svaku radoznalost, ali znajte da kvalitetno provedeno vreme sa decom pomaže njihovom razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i deteta.

2. Da plaču

Za razliku od ostalih, deca osećaju sve mnogo intenzivnije i življe. Nemojte braniti svojoj deci da plaču i nemojte činiti da se stide svojih suza. Bolje je da im pomognete da shvate zbog čega plaču i pronađete način da to rešite.

3. Da budu pohlepna

Vaše dete ne treba da bude sebično, ali kada su u pitanju njegove igračke, nije u obavezi da ih uvek deli sa drugom decom. Baš kao i što odrasli ne dele svoje stvari sa drugima, tako ne mora ponekad ni vaše dete.