Blog

5 DRAGOCENIH POKLONA KOJI SU NEOPHODNI VAŠEM DETETU A NEMAJU VEZE SA NOVCEM

  |   Dom i porodica

Ljubav, ljubav, ljubav

Dete koje raste sa znanjem da je voljeno razvija zdrav nivo samopoštovanja i oseća se dobro u svojoj koži. Znači: zagrljaji, maženje i reči pune ljubavi treba da budu prisutni svakodnevno u svakoj porodici.

Kvalitetno zajedničko vreme

Šta znači kvalitetno vreme? To je svaki momenat u kome smo potpuno prisutni i u potpunosti posvećeni samo detetu i porodici. Da biste proveli više ovakvog vremena sa detetom možete organizovati zajedničke aktivnosti koje su zabavne za celu porodicu i koje će ojačati vašu emotivnu vezu. Ovakvi trenuci su oni koji “zlata vrede”, njih ćete pamtiti i vi i deca.

Bezuslovno prihvatanje

Jedno od najosetljivijih pitanja u roditeljstvu jeste tema kazne i reakcija na negativna ponašanja deteta. Rečenice tipa “ne volim te jer si bezobrazan/na” treba u potpunosti da nestanu iz vašeg rečnika. Neka vam cilj uvek bude da osudite ponašanje a ne osobu (u ovom slučaju dete).

Detetu treba da stavite do znanja da je pogrešilo jer ćete mu tako pomoći da ispravi svoje greške, ali ono treba da zna da ga uprkos tome volite. Bezuslovno prihvatanje prenosi osećanje sigurnosti i poverenja na dete i, suprotno onome što se misli, ne stvara neposlušnu i bezobraznu decu.

Neosporne granice

Deci su potrebne granice jer daju smisao svetu u kome žive, omogućavaju im da usmere svoje ponašanje i osećaju se sigurnije. Za malu decu njihovo okruženje je novo i može da ih zbuni i uplaši, pre svega kada treba da donesu odluke kojima nisu dorasla ili da se suoče sa posledicama za koje nisu psihički spremna. Postavljene granice im omogućavaju da znaju šta da rade u određenim situacijama i uz pomoć njih znaju kako da se kreću sa samopuzdanjem. Zapamtite, dete koje ne zna granice nije srećno dete.
Doslednost

Odsustvo doslednosti u vaspitavanju je jako opasno za svakog roditelja. Kada se jedno kaže danas a drugo sutra dete se oseća zbunjeno i nauči da nepoštuje odluke roditelja jer zna da može da utiče na to da ih lako promenite. Osim toga, dajete loš primer jer ne prenosite vrednosti kao što su istrajnost, važnost da se održe obećanja i potreba da se ostane pri donetim odlukama.

Doslednost tokom vaspitavanja će detetu preneti osećanje sigurnosti koja mu je potrebna i pojačaće poverenje u roditelje a time omogućiti da uživa u svom detinjstvu.

Izvor:.najboljamamanasvetu.com