Blog

4 prve prolećne salate koje možete uzgajati u kući: evo kako da gajite bebi povrće

  |   Kako Da

Počnite sa setvom čim u prostoriji možete da postignete temperaturu od 15 stepeni pa naviše… evo koji prolećni zeleniš možete da gajite u kući.

Svega tri nedelje nakon setve semena u posude, potrebno je da počnemo sa prvom berbom mladih izdanaka ili prvih listova povrća. Sve možete odraditi u stanu, pokraj prozora, ili ste spremni da skockate police sa LED osvetljenjem i eto potrebnih uslova za uspešno uzgajanje bebi-povrća.

Ako postoji volja, onda evo nekoliko saveta da uspeh ne izostane…

Potrebna je prostorija sa temperaturom od 15 stepeni pa naviše. Savršeno 20 do 25 stepeni. Prozor ili svetlarnik su odlično mesto, jer prirodno svetlo je zamenljivo, ali daleko bolje. Moguće je napraviti police, i postaviti svetiljke, tako da biljke imaju dobru svetlost. Zavisno od vrste, svetiljke postaviti neposredno iznad saksije, 20 do 60 cm iznad biljaka. Bolje je koristiti sandučiće ili obložene gajbice, kontejnere, nego više malih saksija.

Odabrati netretirano seme, po mogućnosti iz organskog uzgoja ili domaće proizvedeno. Odabrati tri ili četiri vrste, jer je kombinacija najpogodnija, mada svakako izbor je na vama. Supstrat za setvu mora biti organski i sertifikovan, nikako nasumice uzeta zemlja. Zalivati svakodnevno mlakom i odstojalom vodom. Prihrana obavezno tečnim organskim đubrivima, eventualno uz dodatke aminokiselina.

Omiljena zelena salata gaji se u više varijeteta

Rukola je, svakako, najzahvalnija kada se priča o gajenju u kućnim uslovima. Seme brzo i lako klija, biljka se često može rezati, i brzo se obnavlja. Bogata je gorkim materijama i hlorofilom. Sadrži magnezijum, gvožđe i mikroelemente. Koristi se kao dodatak salatama, jake je arome.

Cvekla se svakako ne koristi samo radi mesnatog korena. U ovom slučaju je baš zahvalna, lako klija, brzo raste i redovno se mogu brati crvenkasti listići. Slatkastog je ukusa. Meka i pogodna kao dodatak za salate ili multivitaminske napitke. Bogata kalijumom, magnezijumom i gvoždjem.

Zelena salata je, naravno, osnova kada je ova tema u pitanju, postoji veliki broj vrsta i oblika salata.

izvor:lovesensa.rs